”Min 2-åring kan ringduvans läte”

posted in: Uncategorized | 0

Varje dag i flera timmar är Eric ute i naturen. Han spanar på fåglar och bävrar längs Säveån och får ofta se vilda djur. Barnen på två och sex år är alltid med.

Eric spanar gärna på fåglar vid Säveån tillsammans med sina barn
Eric spanar gärna på fåglar vid Säveån tillsammans med sina barn

– Hit till Säveån cyklar jag med min son, det är sju kilometer och han är sex år. Han klarar det, men ibland blir han lite trött.

Är din son lika naturintresserad?
– En del tror att mina barn kan alla fåglar, men så är det inte. Men min tvååriga dotter kan ringduvans läte för att hon hör det när vi är ute. Det ska inte vara påtvingat med barn. Ena dagen vill min son sitta och pilla isär en blomma och se hur den ser ut inuti. Andra dagen vill han gå ut och slå som fan på en stock. Det är det som är det helande med naturen. Allt får plats.

Hur skulle du vilja inspirera andra?
– Jag har jobbat på naturskola med 12-13-åringar, så jag gillar det här med att förmedla naturen. När barn är ute i naturen får de använda motoriken, händerna och balansen. De blir vana att röra på kroppen. Man måste inte göra dem till miljövänner för det, det är inte det det handlar om.

Du spanar ofta på djur och fåglar, hur gör du?
– Ska man ut snabbt och bara se något och sen ”check!” var det klart… det går inte. Det måste få ta tid. Jag har suttit i timmar och tittat på ett fågelbo, och då får man se bävrar och rävar och rådjur också.

Vilket äventyr tycker du att fler ska hitta till?
– Min filosofi är så här: Gå till den närmaste skogen, upplev den och lär dig den. Det måste inte vara så exotiskt och äventyrligt.

Kommentera