Vi har fått frågan många gånger. ”Hur gör man när man bajsar när man är ute i naturen?” Det kan låta som en töntig fråga, men oj, så viktig den är!
Tänk på det här när du bajsar i naturen:
- Bajs och toalettpapper förmultnar i naturen så det är inte så illa för just naturen att du bajsar utomhus. Däremot tycker alla andra att det är äckligt med kringblåsande använt toalettpapper. Därför är den viktigaste uppgiften att gömma både bajs och papper ordentligt.
- Gå alltid en rejäl bit bort från stigen/badstranden/grillplatsen. Ju längre bort, desto mindre kommer andra störas av din naturtoalett.
- Använd inte våtservetter. De innehåller kemikalier och förmultnar inte.
- Handsprit är bra att ha med.
Metod 1: Ta med bajset
Det kan låta lite läbbigt, men hundägare gör det hela tiden. De tar med bajset i en plastpåse – som de sedan slänger i närmsta soptunna. Antingen bajsar du rakt i påsen eller så gör du som hundägarna och plockar upp efter dig. Det smidiga med den här metoden är att du inte behöver bekymra dig om hur du ska hantera ditt bajs. Dessutom lämnar du inga spår och orsakar varken naturen eller dina medmänniskor något obehag. Nackdelen är förstås att du sedan måste bära på den där påsen. Men som sagt, hundägare gör det varje dag. Använd exempelvis hundbajspåsar eller påsar som används till bebisars blöjor.
Metod 2: Hitta en håla
Hitta en håla under ett träd eller en sten eller något liknande. Bajsa. Putta in bajset och pappret i hålan med en pinne, och täck för hålan ordentligt. Inte så lite att det bara inte syns just när du är där, utan rejält så att det kan förmultna utan att någon annan någonsin får syn på det. Använd kvistar, stenar, jord och mossa. Den här metoden fungerar bara om du är på ordentligt avstånd från där folk rör sig. Annars kanske ett litet barn undrar vad som finns under stenen…
Metod 3: Gräv en grop
Ta med dig en trädgårdsspade ut (finns både lätta och billiga i plast) och gräv en liten grop. Bajsa. Lägg tillbaka jorden. Blir snyggt efteråt men kräver att du har en spade till hands. Detta är också en metod där du gör åverkan på naturen. Se till att du gräver på ett ställe där du inte skadar växter.
Mattias
Jag har sällan med mig spade ut, så för att minimera risken för att någon skall trampa i det brukar jag göra en liten flagga av en pinne och lite toapapper som varning till svamp- och bärplockare.
detvildagoteborg
Tack för tipset Mattias!
Det vilda Göteborg
Oj vad många tips som kommit in via vår facebooksida. Verkar som om ämnet engagerar 🙂 Vi publicerar några av tipsen här, så kan fler läsa.
Martin Argus skriver:
Om du är försiktig, kan du elda upp toalettpapperet så det inte blir kvar i naturen också.
Kim Lindqwister skriver:
Ytterligare ett bonustips: Vid gropgrävningsmetoden – se till att gräva gropen intill ett träd eller annat solitt föremål så att du har ryggstöd under släppet. Dels mer bekvämt men, framförallt, minimeras risken att bli upptäckt med brallorna nere från ”fel håll”. Glöm inte att papperet alltid skall vara miljövänligt!
Micke Lou skriver:
hahaha!!! bästa guiden! ett bonustips som jag lärde mig av en hardcore-självhushållare i norrland: använd mossa istället för papper. han hade det på sitt utedass. tror det var vitmossa och det funkade riktigt bra!
När naturen kallar – i naturen | Kurera.se
[…] upp en hålighet Men för den som inte är så om sig och kring sig rekommenderar Det vilda Göteborgs äventyrsskola att man letar rätt på en naturlig håla under ett träd eller en sten eller något liknande att […]