Dela sida till en vän

Om Äventyrsguiden
Äventyrsguiden är en digital guide som inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Här hittar du allt från krävande och spännande äventyr till stillsamma naturupplevelser. Till varje äventyr finns karta, vägbeskrivning och all information du behöver för att kunna ta dig ut.

Vilka är vi?
Vi heter Karin och Fredrik, jobbar som journalist och fotograf och har skrivit ett antal guideböcker om friluftsliv i västsverige. Vi älskar helt enkelt att vara ute i naturen. Du kan läsa mer om oss här.

Varför har vi skapat Äventyrsguiden?
Vi har märkt att många vill ta sig ut i naturen, men inte vet hur eller vart de ska ta sig. Andra gillar att vara ute, men tar sig nästan alltid till samma ställen. Därför innehåller guiden beskrivningar och information så att även den ovane ska hitta. Och för den vane är den ett smörgåsbord som inspirerar till nya upplevelser.

Är Göteborgsområdet verkligen kul för äventyr?
Vi skulle säga att det inte är kul, utan fullständigt fantastiskt. Men ändå ganska obesökt! Många känner inte till de vackra paddelsjöarna i Vättlefjäll strax utanför Angered. Eller att man kan vandra genom tysta trollskogar en hel helg, utan att möta en enda människa, bara ett par mil från centrum. Eller att Utby är ett paradis för klättrare från hela landet. Eller att det går en nästan 40 mil lång vandringsled norrut och en lika lång söderut och österut. Eller att man kan vågsurfa på en av Sveriges bästa surfstränder en halvtimme från stan. Eller att man kan hitta ett vattenfall med fri fallhöjd på 25 meter ett par mil norrut, och ett annat på 64 meter några mil söderut. Eller att det finns fina vindskydd att övernatta i nästan överallt för den som inte har tält. Eller att göteborgstrakten är ett av Sveriges bästa mountainbikecyklings-områden. Eller att man kan forspaddla i närheten av Floda, krypa i långa grottgångar i Partille eller vandra i urskog vid Ale. Eller…. ja, vi skulle kunna hålla på ett tag.

Är guiden klar?
Nix. Den släpptes i april 2018. Den kommer aldrig bli klar utan uppdateras ständigt med nya tips på platser och upplevelser.

Vad är ett äventyr?
I Äventyrsguiden är ett äventyr allt från ett tips om ett fint vindskydd som ligger vackert vid en sjö (en övernattning där blir garanterat ett äventyr) – till en tre mil lång vandring. Både platser och aktiviteter alltså.

Hur ser en guide till ett äventyr ut?
En guide till ett äventyr innehåller karta och detaljerad vägbeskrivning till platsen. Dessutom finns bild, text om platsen och aktiviteten, information som exempelvis längd på vandringen, för vem det passar, och om det är något särskilt du behöver ha med dig eller tänka på. Här kan du kika på en av våra guider.

För vem är Äventyrsguiden?
Den är för alla som är sugna på att ta sig ut i naturen kring Göteborg. Vissa äventyr och upplevelser passar en 25-åring, andra en 8-månaders bäbis och ytterligare andra en 70-åring. Vissa äventyr är perfekta för nybörjare, andra lämpliga för vana friluftsmänniskor. Tidigare var Det vilda Göteborg först en blogg och sedan en bok. Boken, men inte bloggen, fokuserade enbart på barnfamiljer. Sedan april 2018 ser sajten ut som det du möter idag, med en digital äventyrsguide som bas. Fortfarande finns en vinjett som heter ”För barn” där barnvänliga platser och aktiviteter finns.

Hur vet jag att äventyren är bra?
Vi har besökt alla platser och genomfört alla äventyr som finns med i Äventyrsguiden. Det är en garanti för dig. Vi tillhör inget reklambolag och har inget intresse av att skönmåla platser. Tvärtom väljer vi platser och upplevelser som vi själva tycker om. Men det finns en stor bredd. Du hittar både äventyr vi tyckt varit trevliga, men inte mer än så. Och äventyr som vi blivit helt betagna av.

Hur vet jag att äventyren passar mig?
Vi skriver alltid ”för vem?” på varje äventyr. Där får du veta sådant som om det är en stig slät nog för en barnvagn eller om det är en vandring som är rejält kuperad och passar någon som vill ha en strapats.

Hur hittar jag till äventyren?
I varje guide finns en karta med en symbol för P-plats och en symbol för närmsta hållplats med kollektivtrafiken. Du kan klicka på hållplatsen för att se vad den heter, och sedan söka efter en lämplig tid via Vasttrafik eller Hallandstrafiken. Du kan klicka på P-symbolen för att få en exakt vägbeskrivning med bil till platsen. I beskrivningen till äventyret finns en text som berättar om hur du hittar från parkeringen, det vill säga från den plats där P-symbolen sitter. Observera att alla P-symboler inte automatiskt betyder att det finns parkeringsplats. Ibland är det hit du tar dig för att lämna av packning, men sedan kanske du måste åka en liten bit för att ställa bilen. I de fallen skriver vi det tydligt.

Hur långt sträcker sig Äventyrsguiden geografiskt?
Det heter visserligen ”Det vilda Göteborg” men det tolkar vi rätt fritt. Äventyren ligger inte längre bort än att du når dem med buss eller bil under en dagsutflykt. Cirka 12-13 mil norrut, 5-6 mil söderut och 4-5 mil österut.

Innehållet är låst, hur kan jag ta del av det?
För att se allt innehåll i Äventyrsguiden måste du bli medlem hos Det vilda Göteborg och betala en medlemsavgift. Det funkar ungefär som en prenumeration och avgiften gäller för ett år i taget och avslutas automatiskt utan att du behöver göra något. Under året har du fri tillgång till allt material som redan finns, och som kommer in, på Äventyrsguiden. Här kan du läsa mer om hur du gör för att bli medlem.

Varför kostar det pengar att använda Äventyrsguiden?
Vi som gör Äventyrsguiden försörjer oss som frilansande journalist och frilansande fotograf. Sedan hösten 2013 har vi lagt ner tusentals timmar på att vandra, cykla, paddla och upptäcka oss igenom hela göteborgsområdet (vi har mängder kvar!) för att skapa sajten samt de tre guideböcker vi gjort hittills. Vi önskar verkligen att alla ska hitta till sin nära natur och sina lokala äventyr, och det hade varit kul att kunna erbjuda en gratis tjänst. Men eftersom vi besöker alla platser och genomför alla aktiviteter som vi berättar om tar det tid. Och om vi inte tar betalt för Äventyrsguiden kan vi inte lägga den tiden, det blir ekonomiskt ohållbart för oss. Det faktum att vi lägger ner tiden gör att du kan lita på att vi vet vad vi pratar om.

Hur funkar medlemskapet?
Du blir medlem för ett år i taget, räknat från den dagen du går med. När ditt år lider mot sitt slut får du en påminnelse via mejl om att du snart inte har tillgång till Äventyrsguiden längre. Vi tycker själva att det är väldigt irriterande när medlemskap och prenumerationer förlängs automatiskt. Så vi har gjort det så att när året är slut, är ditt medlemskap slut. Ingen ny betalning dras, inga kontokortsuppgifter sparas, ingen kommer ringa dig för att tjata om att du ska betala för ytterligare ett år. Men om du vill (klart du gör!) kan du använda länken i mejlet för att gå till sajten och betala för ett år till. Om du väljer att göra det finns din profil kvar, du behöver inte skapa ett nytt användarnamn med ett nytt lösenord.