Berggrunden består av bergarter. Granit och gnejs är de vanligaste bergarterna i Göteborg och i Sverige. Varje bergart är uppbyggd av mineraler. I både granit och gnejs är de vanligaste mineralerna kvarts, kalifältspat och glimmer.
Granit
Graniten finns i lite olika utföranden, där den kan variera i färg från gråaktig till rödaktig. Graniter är massformiga (inga synliga mönster till skillnad från den lagrade gnejsen) i utseendet och finns i majoritet i västra Göteborg, Änggårdsbergen, Kullavik och centrala Hisingen.
Längre norrut finns den röda Bohusgraniten. Den är kanske mest känd för sin hållbarhet och för sin användning till gatsten. Bohusgraniten bildades för 920 miljoner år sedan och är även populär att klättra på.
Gnejs
Gnejs, som karakteriseras av ett ”lager på lager”-utseende till skillnad från den massformiga graniten, finns även med stora mineralkorn i sig. Dessa gnejser heter ”ögongnejs” och finns lite varstans i regionen men vanligast i Delsjöområdet, Utbytrakterna och öster om Lerum. ”Ögonen” består av mineralet kalifältspat.
Både södra och norra skärgården, likaså västra Hisingen, består av gnejs (så kallad paragnejs som är av sedimentärt ursprung, men det är en annan historia). Den blottade och veckade berggrunden, framför allt ute på öarna, vittnar om en våldsam process genom tryck och temperaturförändringar under jordens yta som skapade det vackra utseendet.
Intresserad av berggrundskartan? Kolla i så fall in Sveriges geologiska undersöknings (SGU) kartvisare.
Tillbaka till Kunskapsbanken