5 härliga vandringar för småbarnsfamiljen

Dela sida till en vän

Det finns många roliga vandringar för småbarnsfamiljen kring Göteborg! Men först kanske det ska redas ut vad som menas med en småbarnsfamilj i detta sammanhang. De vandringar vi tipsar om nedan fungerar ej för barnvagn, förutom en. Längden på slingorna är mellan 1-4 kilometer, så beroende på vad barnen är vana att gå kan det ena funka bättre än det andra. Vi har provat vandringarna med barn mellan 3 och 6 år. Det som knyter an alla tipsen är att det finns så mycket mer att göra längs vandringen än bara gå. Och enligt vår erfarenhet är det precis det barnen vill ha! Lycka till och njut med familjen 🙂

  1. Vandra Lilla Hålsjön (2km): En slinga på 2 kilometer runt Lilla Hålsjön i Öjersjö. Längs vägen både finns fikaställen och badställen. Det som fångade barnen mest var bäcken i mitten av vandringen. Där finns det många lekmöjligheter så se till att planera in ett långt stopp här. Och som en bonus är det en brant passage vidare på leden direkt efter bäcken. Nästan (men bara nästan) lite klättring!
  2. Vandra Stenåldersstigen (1km): Det här är en riktigt cool kortvandring i närheten av Hyssna! Här bjuds det på en spektakulär utsiktsplats (perfekt för fika) och en dal med hög mossbeklädda klippor. I botten av klippan är det skoj med lek för barnen. Men trots sin blyga längd kräver det ett och annat från benen då den är mycket kuperad. Längden på endast en kilometer gör att den passar de flesta familjen.
  3. Vandra Jungfruviken (2km): Detta är en härlig runda på Hönö i Göteborgs norra skärgård. Vandra genom tunnlar av träd, längs kustkanten och inne i skogar. Längs vägen finns många fina avstickare för fika, lek och krabbfiske. Hela vandringen går på en bred grusstig så det går faktiskt att ta med barnvagnen här.
  4. Vandra Gallhålan (3km): Strax väster om Landvetter ligger Gallhålans naturreservat. Det är en grön oas med ekar och ormbunkar, något som givetvis bara gäller de gröna månaderna. Mitt i reservatet ligger Agntjärn som är slutdestinationen för hela fem bäckar. Längs rundslingan ligger ett vattenfall som gör sig bäst på hösten och våren, och en fin utsiktspunkt med hällar bra för fika.
  5. Vandra Stora Kroksjön (4km): Detta är för den mer äventyrlige familjen. Runt sjön går det en stig på 4 kilometer med fler badhällar och vindskydd längs vägen. Förutom skogen och vattnet att leka med finns det kanske inte så mycket som lockar barnen. Jo, att det vid vissa delar är kuperat. Det tycker barn om! Men just att det ligger i vilda Risveden kanske lockar en och annan familj 🙂

Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar