7 sköna höstvandringar nära Göteborg

Dela sida till en vän

Snart är det här – det vackra och sprakande höstspektaklet. Träden skiftar i färg och vattnet forsar i bäckar och åar. Det är helt klart en speciell tid för vandring 🙂 Här är sju turer som bjuder på mycket färgprakt.

1. Naturstigen i Bokendalen. Detta är en alldeles underbar rundslinga. Den bjuder på en en salig blandning av upplevelser: Bokskogar, tallskogar, utsiktsplats, en liten tjärn och hagar med betande djur. Vill man ta en kort omväg så finns även Jonsereds trädgårdar att besöka. Vandringen börjar vid pendelstationen i Jonsered.

2. Vandra längs med Säveån. Detta är en oerhört vacker vandring i säregen natur som du inte hittar på många ställen i Göteborgstrakten. Här går du längs den forsande ån utan att märka att civilisationen ligger bara några hundra meter bort. Träden hänger över vattnet och Säveån har ett klart och strömmande vatten. Turen går att kombinera med vandringen ovan om du vill gå längre. Starta antingen i Stenkullen eller Floda. Det är enkelt att ta pendeltåget till båda stationerna.

3. Runt Agnetjärnen i Landvetter. Strax väster om Landvetter ligger Gallhålans naturreservat. Det är en härligt lättvandrad oas, full av ekar och ormbunkar. Mitt i reservatet ligger Agntjärn som är slutdestinationen för hela fem bäckar. Längs rundslingan ligger ett vattenfall och en utsiktspunkt. Det brukar vara mycket vatten i både vattenfallet och bäckarna under hösten. En perfekt tur att ta med barnen på, de brukar gilla att upptäcka vatten… Det går många bussar varje timme till Landvetter.

4. Vandra runt Rambo mosse. En blöt mosse är väl en perfekt höstvandring 🙂 Rambo mosse ligger i det nybildade naturreservatet Hårsjön-Rambo mosse. Trots närheten till både Mölnlycke och Mölndals stad känns naturen vild. Vandringen följer mestadels omarkerade stigar genom skogar, upp på kullar och ner till mossen – med mäktiga vyer längs vägen.

5. Milsvid utsikt i Sandsjöbacka. Detta är en vacker vandring som följer röda markeringar och bjuder på mycket av det bästa som finns i Sandsjöbackas naturreservat. Utsikten uppe från ljungheden är riktigt storslagen!

6. Bra för en blåsig dag. En lättillgänglig vandring nära havet mellan Fiskebäck och Önnered. Rundslingan går på grusväg och det finns en härlig avstickare längs en stig upp till Slottsbergets högsta topp. Där kan man njuta av det vilda havet på säkert avstånd en blåsig dag 🙂

7. Vandra genom Paradiset. En väldigt varierad vandring som tar dig förbi sjöar, över myrar, genom skogar och upp till utsiktsplatser. Friluftsområdet Paradiset i Partille har ett gäng markerade leder, och denna rundvandring är en mix av dem.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar