Vilka kängor ska jag välja?

Dela sida till en vän

Det här inlägget görs i samarbete med den svenska friluftskedjan Addnature.com och sponsras av dem. Tack för det! (Här kan du läsa om hur vi jobbar med sponsring och reklam.)

Hur tusan väljer man rätt kängor? Det är inte helt enkelt, mest för att det finns så otroligt mycket att välja på och för att kängor också kostar en ganska rejäl slant. Man har helt enkelt inte lust att köpa fel. Å andra sidan, hittar man några man gillar kan de bli ens trotjänare i flera decennier.

Vilka kängor man väljer handlar till allra största delen om vilken känga som sitter bekvämt på ens egen fot. Och det kan vi ju inte råda någon annan om. Därför väljer vi att istället berätta vad vi själva föredrar. Om du redan läst inlägget ”Vad ska jag ha på fötterna” i Vandringsskolan vet du att vi själva ibland vandrar i kängor och ibland i skor. Här kan du kika på addnatures hela utbud av kängor och skor.

Under skalbyxorna ovan gömmer sig övre delen av ett par semihöga kängor. Kängor av högre varianter hjälper till att hålla foten stabil och gör det svårare att stuka foten – skulle man till exempel halka på en hal rot hålls foten stabilare i den högre kängan jämfört med en lägre variant.

Karin väljer:
Karin hade som tonåring ett par vadderade kängor som släppte in vatten och valde efter en fjällvandring, då det regnade konstant i en vecka, att byta. Numera går hon i skalkängor. Skalkängor saknar vaddering och det gör att de inte suger åt sig så mycket vatten om de skulle bli blöta. Man kan torka ur dem, sätta i torra sockar och gå dem torra på ett par timmar. Nackdelen är att de är hårdare och mindre bekväma – de har ju ingen stoppning. Men Karin gillar sina. Beroende på årstid väljer man en eller två lager av sockar. Det var ett tag sedan hon köpte dem men det är ungefär den här modellen.

När vi började vandra väldigt långa sträckor på den kuperade Bohusleden bytte Karin strategi och gick över till joggingskor för att få lägre vikt och orka gå längre. Det gick inte så bra, hon knöt dem för hårt och fötterna blev varma och fulla av blåsor. Då bytte Karin till skor som egentligen är till för swimrun. Swimrun är en sport där man springer och simmar om vartannat. De här skorna är därför lätta, torkar snabbt om de blir blöta, har en hyfsat stabil sula och ett väldigt bra grepp i terräng.

En sko med bra grepp är att föredra. Det gör vandringen betydligt säkrare, roligare och bekvämare.

Fredrik väljer:
Fredrik har väldigt mycket mer utrustning än Karin. Tvärtemot hennes val tycker han om vadderade kängor. Det här är hans vandringskängor, men de åker bara på när det är riktigt blött ute, eller vid flerdagarsturer – om han vet att det är blött här och var i markerna.

En låg och gärna vattentålig sko med bra grepp i sulan funkar fint när det inte är allt för blött – tycker Fredrik.

När han gör en vanlig halvdagsvandring och vet att stigarna är någorlunda torra går han i helt vanliga gympaskor, typ löparskor. Han har en uppsjö. Men det här är hans favorit. En allroundsko som enligt Fredrik är snygg och funkar på stan lika bra som på vandringsstigen. Bedöm själv 🙂


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar