Inte visste vi att man kan äta nästan allt som växer på marken! Det är helt galet, när man tänker på det. I affären plockar man åt sig av alla möjliga grönsaker från jordklotet, men utanför dörren står en massa delikata saker och vissnar bort utan att någon käkar upp dem.
Vi gick så klart inte bara ut och käkade hej vilt, utan hade ett proffs med oss, Klara Hansson från Stadssallad. Hon brukar plocka sin lunch när hon cyklar till jobbet, och håller kurser för folk som vill lära sig mer om vad man kan äta.
– Jag mår väldigt bra när jag är ute och plockar mat! Jag vill må bra, och maten i affären är skit. Alltså äter jag det som växer där det ska växa, för då blir det bra, säger Klara.
På ett par timmar kammade vi av ett litet litet område, bara några hundra meter, på Amundön en solig förmiddag. Det fanns hur mycket som helst. Om du själv vill prova har Klara några nybörjartips:
Tips och råd från Klara:
1. Börja med att lära dig känna igen en ätlig växt, som maskros till exempel. Sedan bygger du vidare på din kunskap.
2. Köp en bok och lär dig! Till exempel ”Kan man äta sånt?” ”Det vilda köket” eller kolla på skogsskafferiet.se
3. Du behöver inte vara speciellt rädd. Det är väldigt få växter i Sverige som är giftiga. Däremot finns det mycket som inte är gott, eller som kroppen inte kan bryta ner, som gräs till exempel. Men du ska alltid ha koll på vad du plockar.
4. Plocka inte närmare än 50 meter från stora vägar, så slipper du gifter och avgaser från trafiken.
5. Plocka aldrig allt. Växten måste få möjlighet att leva vidare och återhämta sig.
6. Skölj allt du plockar.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.