”Oj, smakar som ruccola!” – Lär dig plocka vilda ätbara växter

Dela sida till en vän

Inte visste vi att man kan äta nästan allt som växer på marken! Det är helt galet, när man tänker på det. I affären plockar man åt sig av alla möjliga grönsaker från jordklotet, men utanför dörren står en massa delikata saker och vissnar bort utan att någon käkar upp dem.

_33B8870
”Med maskrosblommor gör du den finaste och soligaste pastasalladen. Nyp ur allt det gula och använd som strössel. Det smakar sött, nektar och lite beskt” säger Klara.

Vi gick så klart inte bara ut och käkade hej vilt, utan hade ett proffs med oss, Klara Hansson från Stadssallad. Hon brukar plocka sin lunch när hon cyklar till jobbet, och håller kurser för folk som vill lära sig mer om vad man kan äta.
– Jag mår väldigt bra när jag är ute och plockar mat! Jag vill må bra, och maten i affären är skit. Alltså äter jag det som växer där det ska växa, för då blir det bra, säger Klara.

_33B8876
Röllekan var en oväntad goding! Bladen smakar lite som en blandning mellan dill och ruccola. Blomman kan ha färsk eller torkad som te.
_33B8882
Strandkvanne. Smakar lite lakrits och lite beskt. Är en bra krydda, och enligt Klara passar den väldigt bra till tång.
_33B8886
Det här blev Karins favorit. Eftersom den växte vid havet var den färdigsaltad. Sandmålla, som den heter, växer i stora mängder och har tjocka lite köttiga blad. Perfekta i en sallad.

På ett par timmar kammade vi av ett litet litet område, bara några hundra meter, på Amundön en solig förmiddag. Det fanns hur mycket som helst. Om du själv vill prova har Klara några nybörjartips:

Tips och råd från Klara:

1. Börja med att lära dig känna igen en ätlig växt, som maskros till exempel. Sedan bygger du vidare på din kunskap.

2. Köp en bok och lär dig! Till exempel ”Kan man äta sånt?” ”Det vilda köket” eller kolla på skogsskafferiet.se

3. Du behöver inte vara speciellt rädd. Det är väldigt få växter i Sverige som är giftiga. Däremot finns det mycket som inte är gott, eller som kroppen inte kan bryta ner, som gräs till exempel. Men du ska alltid ha koll på vad du plockar.

4. Plocka inte närmare än 50 meter från stora vägar, så slipper du gifter och avgaser från trafiken.

5. Plocka aldrig allt. Växten måste få möjlighet att leva vidare och återhämta sig.

6. Skölj allt du plockar.

_33B8889
”Oj, det smakar lavendel!” Säger Karin. Gråbo, som växten heter, kan ätas som den är, men blir godast i te. Använd både bären och bladen.
_33B8904
Fredrik gillade den söta klöverblomman. När Klara använder den drar hon av de fina bladen och lägger i en smoothie, eller som dekoration i en sallad.
På ett litet område hittade vi mer än 10 saker att äta - imponerande!
På ett litet område hittade vi mer än 10 saker att äta – imponerande!
En sax underlättar plock av tång.
Under ytan finns också saker att käka. Klara har en sax när hon plockar tång.
"Jaaaaa, jag hittade den!"
”Jaaaaa, jag hittade den! Det är den bästa, sockertången, säger Klara.”
_33B8998
”Tång är gott i all asiatisk mat. Till exempel kan man göra en nudelwok med grönsaker och hackad tång. När man steker den blir den vackert illgrön.” säger Klara.  Från vänster: Fingertång, ”kolasnöre” (egentligen heter det Sudare. Gott som snacks!) sockertång och blåstång.

Lämna ett svar