”Ännu en dag på kontoret!”

Dela sida till en vän

Adrian Nordenborg är äventyraren som en vanlig jobbdag kan befinna sig på Spetsbergen för att kolla på isbjörnar, eller i Iran för att åka skidor. Men även när han är hemma i Göteborg blir det äventyr i närheten. Man kan lugnt säga att Adrian gillar att vara i naturen.

Adrian Nordenborg där han trivs som bäst.
Adrian Nordenborg på en av sina favoritplatser: I kanoten.
Får du reseabstinens när du är hemma?
- Nej, jag tycker det är jättehärligt att vara hemma också. Jag kan vara ganska nöjd med att bara ta det lugnt, men samtidigt tycker jag att det är fantastiskt kul om man kan göra något på hemmaplan. Till exempel i våras var jag ute och paddlade havskajak i tio dagar med en kompis. Det var en väldigt lyckad tur. Strålande majsol med svaga vindar. Vi hade skärgården nästan för oss själva och slog läger på en ny ö varje dag.

Vad är egentligen grejen med naturen?
- Jag känner mig trygg och hemma i naturen. Den har en dragningskraft på mig, när jag var yngre ville jag prova på att leva av naturen och testa mina gränser. Men nu ser jag att det inte är helt självklart för folk, många känner sig kanske otrygga och har ett annat förhållningssätt till naturen. Jag tycker att det är bra när barn får möjlighet att leka i naturen och att det finns sånt som Mulleskolor, Fältbiologer och Scoutföreningar, där man bygger upp en vördnad inför naturen, att man inte ska skräpa ner i den. Jag blir så ledsen när jag ser att det är skräpigt någonstans.

Vilket är ditt favoritäventyr i Göteborg?
- Jag tycker att det är fantastiskt kul att paddla kajak! Det är så smidigt sätt att ta sig fram med egen kraft. Om man jämför med fjällvandring så är havskajak mer bekvämt, för du kan ha med dig mycket utrustning och även ta med dig mer god mat utan att det blir tungt. Det tycker jag är en stor fördel. Mat brukar ju smaka extra gott ute i fält! Det är hela stämningen, att man kanske tillagat något över öppen eld, och så är ju hungern den bästa kryddan.

Finns det något fint ställe här som fler borde besöka?
- För de som inte besökt Lärjeåns dalgång på våren när vitsipporna blommar så är det en väldigt vacker upplevelse. Och det gäller även Säveån och Sävelången. Just det där med åar och vattendrag är härligt. När vegetationen och träden tätnar runtomkring, då kan man få känslan av att vara vid en liten flod i Amazonas djungel.

Fakta:

Fakta: Adrian Nordenborg är 43 år, bor i Göteborg och jobbar som äventyrsguide. Han arbetar på reseföretaget Pathfinder Travels och driver ihop med sina kollegor även flera andra projekt, som Friluftsresedagarna i Göteborg, och bergs- och äventyrsfilmfestivalen Banff Mountain film festival som även gästar Göteborg.

Lämna ett svar