Att göra när det regnar

Göteborgsvintern kan vara riktigt tung. Grå, kall, regnig och blöt. Det kan kännas omöjligt att ta sig ut. Men det finns faktiskt några äventyr och utflykter som blir BÄTTRE av ett gråmulet väder. Här tipsar vi om några av dem.

Åk till Svartedalen – I de stora skogarna i Svartedalen märks det inte att träden tappat alla löv. Här lyser mossan grön på marken och eftersom skogen mest består av gran är den grön året runt. Svartedalen är ett stort naturområde norr om Kungälv. Här finns flera leder som går genom gammal skog med stor vildmarkskänsla. En dimmig dag ökar bara på upplevelsen av mystik. Ofta är tystnaden total här. Besök till exempel skogen längs den röda leden med utgångspunkt Bottenstugan. Eller gå den 3 kilometer långa röda slingan .

Kryp i en grotta – I en grotta regnar det inte in, och oavsett väder blir man alltid lerig av att krypa i den. Det finns många fler grottor kring Göteborg än de flesta känner till. Vi har tipsat om Börsåsgrottan många gånger förut. En annan häftig grotta är Friskas Urd. Har du tur är taket fullt med spindlar och ägg 🙂

Upplev ett riktigt vattenfall – Ju mer regn, desto mäktigare vattenfall. Därför är det på höstkanten, under de blöta vintermånaderna eller vid snösmältningen på våren som vattenfallen är som bäst att uppleva. Kolla till exempel in Brudslöjans vattenfall längs Hallebergs västsida eller vattenfallet i Lysegårdens naturreservat med nästan 40 meters fallhöjd.

Njut av vädrets makter – Att stå högt och oskyddat (medan du själv har på dig full mundering) är härligt när det blåser och regnar. Bege dig till en utsiktsplats som vetter åt väster så får du vinden rakt i ansiktet. En del tycker nog att det låter förfärligt. Andra att det verkar häftigt. För säkerhets skull tipsar vi om två utsiktsplatser med kort avstånd till hållplatsen eller bilen. Det kan ju faktiskt bli rätt kallt. Prova utsiktsplatsen på Ramberget eller den lite vildare utsiktsplatsen vid Skändlaberget.