Äventyr vid platåbergen

I Halle- och Hunneberg glänser geologin med sin närvaro där naturen har format två spännande platåberg med grottor, vattenfall och vandringar.

Det är tack vare den hårda och svårvittrade bergarten diabas som Halle- och Hunneberg öster om Vänserborg reser sig stolta upp ur landskapet. För 600 miljoner år låg den svenska landmassan under vatten på södra halvklotet. Under 100-tals miljoner år avsattes sand, lera och kalkskal. Dessa lager omvandlades sedan till olika bergarter. Tack vare att diabasen för 275 miljoner år sedan lade sig som ett täcke över dessa lättvittrade bergarter så kan vi idag njuta av naturen på dessa två platåberg.

Halleberg i norr och Hunneberg i söder sticker upp som två platåberg i ett annars platt omkringliggande landskap.

Det tar cirka en timme att ta sig till Vänersborg från Göteborg. Sen är det bara att välja och vraka! Båda platåbergen har till exempel spektakulära vattenfall med Byklevfallet i norra delen av Hunneberg och Brudslöjan längs västra delen av Halleberg.

Brudslöjans vattenfall, även kallat Skäktefallet, ligger vackert inbäddat i grönska.

Båda bergen har en mängd med vandringar där vi kan rekommendera en tur ut till Predikstolen på Halleberg. För att ta sig dit krävs en kortare avstickare på den cirka 3,5 kilometer långa rundturen. Men det är värt det, för här står du högt med vacker utsikt över Vänern.

Längst bort till höger i bild breder Halleberg ut sig i Vänern.

Men det kanske häftigaste, och mest lättillgängliga är grottan vid Västra Tunhem, som egentligen är ett gammalt kalkstensbrott. Här kan du se lagrade bergarter i vackra färger. Och sen är det ju alltid spännande att gå in i ett berg 🙂 Men se upp, för här kan det falla stenar. Grottorna beträdes på egen risk!

Vill man inte gå långt in i grottan kan man hålla sig vid ingångarna.

Berg har ju alltid utsiktspunkter, så även Halle- och Hunneberg. Är du sugen att kombinera en vacker, men kort vandring, med en spektakulär utsiktsplats är Häckla på Halleberg ett bra alternativ. Vandringen är cirka 500 meter enkel väg och utsiktsplatsen ligger på toppen av en 50 meter hög klippvägg. Håll koll på fötterna, här finns det inga staket.

Från Häckla är utsikten storslagen över Hunneberg.

Halle- och Hunneberg är en äventyrlig resa tillbaka i tiden med häftiga naturupplevelser och spännande geologi. Här går det lika bra att njuta med barn som utan. Men ge det tid, ge det en helg – för det finns så mycket att se och göra!

Lämna ett svar