Äventyr vid platåbergen

Dela sida till en vän

Upptäck häftiga Halle- och Hunneberg. Det är två platåberg som naturen format på ett alldeles speciellt sätt. Grottor, vattenfall och vandringar väntar.

Halleberg i norr och Hunneberg i söder. Det blå är Vänern.

Det tar cirka en timme att ta sig till Vänersborg från Göteborg. Sen är det bara att välja och vraka! Båda platåbergen har till exempel fina vattenfall med Byklevfallet i norra delen av Hunneberg och Brudslöjan längs västra delen av Halleberg.

Brudslöjans vattenfall, även kallat Skäktefallet, ligger vackert inbäddat i grönska.

Båda bergen har flera vandringar. Vi kan rekommendera en tur ut till Predikstolen på Halleberg. För att ta sig dit krävs en kortare avstickare på den cirka 3,5 kilometer långa rundturen. Men det är värt det, för här står du högt med vacker utsikt över Vänern.

Längst bort till höger i bild breder Halleberg ut sig i Vänern.

Men det kanske häftigaste, och mest lättillgängliga är grottan vid Västra Tunhem, som egentligen är ett gammalt kalkstensbrott. Här kan du se lagrade bergarter i vackra färger. Och sen är det ju alltid spännande att gå in i ett berg 🙂 Men se upp, för här kan det falla stenar. Grottorna beträdes på egen risk!

Vill man inte gå långt in i grottan kan man hålla sig vid ingångarna.

Berg har ju alltid utsiktspunkter, så även Halle- och Hunneberg. Är du sugen att kombinera en vacker, men kort vandring, med en fin utsiktsplats är Häckla på Halleberg ett bra alternativ. Vandringen är cirka 500 meter enkel väg och utsiktsplatsen ligger på toppen av en 50 meter hög klippvägg. Håll koll på fötterna, här finns det inga staket.

Från Häckla är utsikten storslagen över Hunneberg.

Att besöka Halle- och Hunneberg är att uppleva olika äventyr – mitt i en geologilektion. Platåbergen har blivit till på ett speciellt vis och är du intresserad av att veta mer så kommer en kort lektion här:

Det är tack vare den hårda och svårvittrade bergarten diabas som Halle- och Hunneberg öster om Vänersborg reser sig stolta upp ur landskapet. För 600 miljoner år sedan låg den svenska landmassan under vatten på södra halvklotet. Under 100-tals miljoner år avsattes sand, lera och kalkskal. Dessa lager omvandlades sedan till olika bergarter. Tack vare att diabasen för 275 miljoner år sedan lade sig som ett täcke över dessa lättvittrade bergarter ser bergen ut som de gör: Alltså alldeles platta uppepå.