Dela sida till en vän

Brattön är en ö som utmärker sig. Den är 130 meter hög, bra mycket högre än alla andra öar runt omkring. En tur till toppen är en fantastisk vandring. Den börjar med en kort båtfärd, en promenad bland de gamla husen och sedan en ganska strapatsrik bestigning genom vildvuxen skog. Väl uppe väntar en av västkustens absolut bästa utsiktsplatser.


Vandring

Var: Brattön vid Rörtången i Kungälvs kommun.

Längd: 2 kilometer

Om leden: Börjar med en tur förbi de gamla husen och en kort bit längs strandkanten. Sedan går stigen brant uppför genom vildvuxen och häftig skog, ända till toppen och utsikten. Enkelt att hitta, det finns inga andra stigar att förväxla med. Se upp med tidtabellen innan du tar dig hit, båten till och från Brattön går inte särskilt ofta. Det kan också vara trångt på parkeringen, se till att ha extra tid för att parkera på någon av de bortre platserna och ända hinna gå till båten.

För vem: En strapatsrik tur även om den är kort. Slingrig, brant stig med några extra branta passager. Vi har gjort turen med barn i tre-fyra-årsåldern som älskat just det branta, svåra och lekfulla med vandringen. De har tyckt att det varit ett riktigt äventyr. Själva topplattån är stor, dock med riktigt branta och höga sidor.

Hitta hit:

Med bil: Klicka på P-symbolen på kartan och ”ta emot vägbeskrivningar”. Stora parkeringar. Det kan vara trångt på dem, se till att ha extra tid för att parkera på någon av de bortre platserna och ända hinna gå till båten.

Närmsta hållplats: Rörtången bryggan, Kungälv

Hitta från parkeringen: Ta båten från hållplatsen över till Brattön. Västtrafikkort gäller. Följ brattöns kust norrut och förbi de gamla husen, därefter längs strandkanten. Efter ca fem minuter kommer du till en skylt som pekar in i skogen. Följ stigen i skogen upp till toppen.

Tillbaka till Vandra Tillbaka till Äventyrsguiden

Lämna ett svar