Dela sida till en vän

Det är en helt egen slags naturupplevelse att vandra över en mosse. Det blir ensligt och ger stor vildmarkskänsla. Om det är dimmigt och grått spelar ingen roll – det bara ökar den säregna känslan av att ta sig fram i ett ovanligt landskap. I den här mossen börjar Säveån, den långa och slingrande å som långt senare passerar Alingsås och så småningom rinner ut i Göta älv. Det går fint att kombinera vandringen med ett kafébesök 🙂


Vandring

Var: Ett par mil norr om Borås.

Längd: 4,5 kilometer

Om leden: Turen börjar på en smal grusväg och fortsätter sedan över lättgångna och breda spångar över mossen. Du går förbi fågeltorn och rastplatser. Vi valda att gå från den ena parkeringen över till den andra parkeringen tvärs över mossen, för att sedan gå tillbaka en bit och göra en rundtur som tog oss över mossen och in på en stig i skogen och slutligen längs vägen tillbaka till parkeringen. Det är en lågtrafikerad väg som ligger i gullig by – här går det fint att vandra. Mossen är det häftigaste med turen, men även skogen runt omkring är orörd och gammal.


Ett tips: Besök Vänga kvarn efteråt, det är ett kafé som ligger vid den gamla kvarnen i Vänga, i väldigt fin natur. Du hittar dit när du vandrat klart på mossen och kommer ut på bilvägen igen. Efter kyrkan svänger du höger på asfaltsvägen, och efter bron några hundra meter senare svänger du vänster vid skylten ”vandringsled”. Då är du inne på ”Kärleksstigen” och kan vandra längs ån några hundra meter till, så är du framme vid kvarnen.

För vem: Mycket lättvandrad. Spången är bitvis så bred att du kan gå med barnvagn, övriga stigar och vägar är också lättvandrade. Den här turen passar den som vill ha en häftig naturupplevelse men ändå inte gå långt. Helt ensam kommer man inte vara på leden, men det är inget högt tryck heller.

Hitta hit:

Med bil: Klicka på Parkering-symbolen på kartan och ”ta emot vägbeskrivningar”. Den östra parkeringen är stor medan den västra har plats för ca tre bilar.

Närmsta hållplats: Vänga kyrka, Borås

Hitta från parkeringen: Vid båda parkeringarna finns informationstavlor med karta över området. Vid dem börjar också leden. Vi gick från den östra parkeringen och började då på en lång rak grusväg. När den tar slut börjar spångarna. Svänger man vänster går man rundslingan kring mossen. Går man över bron hamnar man så småningom på parkeringen på andra sidan mossen.

Tillbaka till Vandra Tillbaka till Äventyrsguiden

Lämna ett svar