Äventyrsskolan: Göra upp eld

Dela sida till en vän

Brukar du blåsa på grillkol som inte tar sig och mest ryker? I Äventyrsskolans första del kör vi en liten eldskola. För det är ju så himla mycket roligare att elda på riktigt! Och inte alls svårt heller faktiskt.


Karin visar hur du får till brasan.

Så här gör du:

 1. Samla in ved: Oftast mycket mer än du tror behövs, och fram för allt torra småkvistar. Det är de små kvistarna du ska fokusera mest på, för de kommer få igång brasan! Du hittar det mesta på marken, men småkvistar kan man ofta hitta på undersidan av tallens grenar. Även om tallen lever brukar det finnas döda och torra små kvistar där. Död ljung är också skitbra. Något som garanterat inte brinner bra är däremot färska och levande grenar, de innehåller så mycket vatten.

  Insamling av brännbar ved - stort som smått.
  Insamling av brännbar ved – stort som smått.
 2. Lägg upp ett lager: Allt från minsta pyttekvisten till stora tjocka grenar.

  Lager av ved. Smått till höger, stort till vänster.
  Lager av ved. Smått till höger, stort till vänster.
 3. Montera brasan: Om du har tidningspapper tar du några sidor och knycklar ihop dem till ganska luftiga bollar och lägger dem underst. Ovanpå lägger du en hög av småkvistar, sedan ett par lite större, och överst ett tjockare vedträ, som tynger ner alltihop lite.

  Smått underst och störst överst, det är det magiska receptet för en fungerande brasa.

 4. Tänd på! Tänd på ett par ställen i tidningspappret, långt ner.

 5. Vakta: Även om det ser ut att brinna jättebra så kan elden ganska lätt dö ut i början, innan den tagit sig ordentligt i stora vedträn. I så fall måste du ha torra småkvistar till hands att slänga på så att du får igång brasan igen. Ett annat trick är att blåsa liv i den, blås i så fall långt ner, underifrån.

 6. Mer ved: När elden är igång och stabil är det bara att lägga på mer av de mellanstora och tjocka grenarna. Inte för mycket åt gången, bara. Blir det plötsligt elddöd, så är det bara att slänga på småkvistar eller blåsa underifrån igen.

  Då är det bara att invänta på glöden!
  Då är det bara att invänta på glöden!
 7. Invänta glöd, grilla och ha det mysigt!

Säkerheten då? Självklart är det viktigt att tänka på var och hur man eldar. Är man osäker kan man välja färdiga eldplatser. Är det torrt ute kan det råda eldningsförbud, och även om det inte råder eldningsförbud är det smart att ha vatten till hands och inte elda precis under ett träd. Elda heller aldrig på berg, det kan spricka av temperaturväxlingen, och då är berget förstört.

Lämna ett svar