Bad och istid i Fjärås bräcka

Dela sida till en vän

Fjärås bräcka bildades under senaste istiden och erbjuder idag härliga vandringar, spektakulära utsikter och en skön strand.

Vid den här platsen, för cirka 14 500 år sedan, vaggade en hög iskant fram och tillbaka under en längre period. När isen försvann lämnade den kvar en kulle av sten, grus och block – Fjärås bräcka.

Hit är det enkelt att ta sig, oavsett om du reser med bil eller buss. En bra utgångspunkt är Naturum och här startar ett gång olika vandringar. Vi gick naturstigen på cirka 1,5 kilometer. Längs vandringen finns det nio numrerade stopp kopplade till en informationsfolder. Intressant och skoj!

Ta en folder vid parkeringsplatsen för all information kopplat till naturstigen.

Från toppen av bräckan sägs det vara den enda platsen i Sverige där både hav och sjö syns samtidigt. Kattegatt i väster och Hallands största sjö Lygnern i öster.

Havet åt ena hållet…
Sjön åt andra.

Om naturstigen vandras medsols sparas det bästa till sist. Efter en lång trappa ner mot Lygnern kommer en fantastisk strand där de gröna och stora träden hänger ut mot vattenkanten. Och vem vill inte avsluta en skön vandring med ett ännu skönare bad 🙂 ?

Den magiska stranden under Fjärås bräcka.

Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.

Lämna ett svar