Bland berg och sjöar i Ranebo

Dela sida till en vän

I sydvästra delen av Svartedalen ligger det lite okända naturreservatet Ranebo naturskog. Förutom underbar natur med sjöar, utsiktsplatser och trolska skogar finns även en grotta. Ranebo har alla rätt.

Om man tar sig till starten av vandringen med bil gäller det att vara tidigt ute. Det finns nämligen bara plats för fem bilar. Men det går fint att ta bussen hit, hållplats Ranebogård är bara ett stenkast bort.

Bilvägen från Jörlanda till vänster, stigen till höger. Det börjar uppåt direkt.

Vandringen börjar direkt med en stigning, hela vägen upp till utsiktsplatsen. Det är enkelt att hitta, leden följer orangea markeringar. Från toppen är utsikten milsvid åt sydväst. Skog, skog, skog och längst bort i horisonten havet.

Milsvid utsikt från första utsiktsplatsen. Hit är det skyltat från parkeringen 500 meter bort.

Vandringen fortsätter sedan vidare in i naturreservatet. Det är fortfarande kuperat, men inga lika matiga backar som den första upp till utsiktsplatsen. Stigen går sedan förbi sjöar och genom trolska skogar. Ett par kilometer från starten kommer en helt magisk liten dal med en så där lysande grön färg. Här hittade vi också en grotta.

Grottingången
…själva grottan.
Magiska gröna färger finns det gott om längs vandringen.
Underbar lunch med lax, räkröra, sallad och tunnbröd.
Underbar utsikt utan lax, men med mycket skog och sjö.

Längst upp i nordväst, efter halva vandringen, finns det mer att önska av markeringarna. Men det är trots det relativt enkelt att hitta rätt. När vi till slut kommer tillbaka till parkeringen har vi passerat 7 sjöar, 2 utsiktsplatser, 1 grotta och jag vet inte hur många trolska skogar. Den här vandringen har verkligen alla rätt!

Här finns karta och mer information om vandringen.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar