Borrås skåra – Västkustens kanske häftigaste naturupplevelse

Dela sida till en vän

Mitt ute i naturen, väl gömd i skogen, ligger vad som kanske är Västkustens häftigaste naturupplevelse – ravinen Borrås skåra.

Ravinen ligger mitt ute i skogen, i höjd med Ringhals och något nordöst om Varberg. Hit tar det cirka 45 minuter att köra från Göteborg city, och parkeringsplatsen vid Borrås skåra kan husera cirka 10-12 bilar.

Antingen går man en rundslinga på cirka 2 kilometer där ravinen kommer i slutet av slingan, givet att man går den medsols 🙂 . Eller så går man närmsta vägen från parkeringen direkt till ravinen, då är det cirka 100 meter i kuperad terräng.

Rundslingan (medsols) går först brant uppför innan man kommer till detta kalhygge.

Vi gick rundslingan medsols och det var inte helt enkelt att hitta rätt. Ta hjälp av kartan i vår guide om Borrås skåra. Efter cirka 500 meter kommer man till en hög punkt med fin utsikt. Här fikade vi. Men se upp (eller snarare ner), för i närheten finns ravinen och den är inte helt enkel att se. Så håll koll på var du sätter fötterna.

Fika med utsikt. Alldeles framför gänget är ravinen. Inte helt lätt att se va!?

Efter lite kringelikrokstig kommer ravinen. Och det är en mäktig känsla. Den är 60 meter lång och 2 meter bred på det bredaste stället.

Ravinen uppifrån, nära fikastället.
Inne i ravinen. Här känner man sig riktigt liten!

I början av ravinen sitter en stor sten fastkilad. Denna behöver man ta sig under för att ta sig vidare. Sen är det bara att njuta, först av den häftiga ravinen, men även av resterande stigen tillbaka till parkeringen.

I början gäller det att kunna ta sig under stenen 🙂

Men om man inte vill gå rundslingan så går man, från parkeringen, tillbaka i den riktningen man kom med bilen från (givet att man kom från E6:an). Efter 20 meter kommer en skylt som pekar upp vänster. Följ stigen och ravinen kommer efter cirka 100 meter!

Nära parkeringen står denna skylt.

Vi kan inte annat än säga – åk till Borrås skåra, det är en enormt häftig naturupplevelse 🙂

Ta del av karta och parkeringsplats om Borrås skåra i vår Äventyrsguide.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar