Åtta utflykter och vandringar kring Sätila

Dela sida till en vän

Sätila ligger vid norra strandkanten av Lygnern. Hit är det cirka 4 mil från Göteborg. Det går alldeles utmärkt att åka buss. Sånt gillar vi. Sätila är bland annat känt för mössor, men vi gillar naturen. Här finns massor att göra – framför allt på sommaren.

Vandra Sätila Torrås (13 km) – Denna sida av Lygnern (östsidan) är lite av en doldis när det kommer till vandring. Här bjuds det dock på finfina 13 kilometer i varierande landskap.

Vandra Sätila Ramgultafallet 9 km – Vilken underbar vandring! Det börjar redan vid starten med en helt fantastiskt strand. Sedan fortsätter den kuperade vandringen genom två naturreservat (Smälteryds naturreservat och Ramhultafallets naturreservat) med helt skilda skogstyper. Som avslutning kommer man till toppen av det mäktiga Ramhultafallet!

Skogsvandring på väg mot det mäktiga Ramhultafallet.

Utsikt Lygnern – Högt över Lygnern ligger denna klippa med vacker utsikt.Det är en kort vandring genom en vacker skog. Fin plats för njutning och fika!

Badplats vid Storån – Vid utloppet av Storån ligger denna helt underbara badplats. Välj att bada från klippa eller sandbäddar. Det är långgrunt, vackert och mitt i ett naturreservat: Smälteryds naturreservat.

Badplatsen vid Storån.

Ramhultafallet – Med totalt 50 meter i fallhöjd är det här ett av Sveriges högsta vattenfall. Det kommer som en lugn bäck genom skogen och kastar sig sedan plötsligt utför det branta berg som omger sjön Lygnern. Här hittar du fikabord, vacker utsikt över sjön och fin stig i skogen – om du vill fortsätta upptäcka naturen i Ramhultafallets naturreservat.

Tälta nära Ramhultafallet – En härlig plats för tältning som ligger på gränsen, eller precis i, Ramhultafallets naturreservat. Här finns plats för många tält och alldeles intill finns både grillplats, bänkar och sjön Lygnern.

Vindskydd vid lygnern – Ganska nytt vindskydd vid nordöstra delen av Lygnern, inte långt från Sätila. Här finns allt som behövs för en härligt äventyrsövernattning! Psssst, glöm inte badkläder för ni kommer vilja bada på denna strand 🙂

Vindskyddet är nytt och fräscht.

Badplats i flohult – Detta är en magisk sandstrand som ligger vid nordöstra delen av Lygnern. Omgiven av skog, nära till parkeringen, och med vandringsleder i närheten. Kunde inte bli bättre.

Sugen på fler Äventyr? Ta en titt i Äventyrsguiden, där finns det över 300 ytterligare naturupplevelser!


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar