”Det blev bara roligare och roligare hela tiden”

Dela sida till en vän
Fredrik Haga ger fullgas i Delsjöområdet.
Fredrik Haga ger fullgas i Delsjöområdet.

Visste du att Göteborg har ett av de bästa terrängcyklingsområdena i hela Sverige? En som fastnat rejält för terrängcykling är Fredrik Haga. För tio år sedan slutade han säsonga på skidor, och började leta efter en ny actionsport hemma i regniga och snöfria Göteborg. Det blev mountainbike, och idag driver han Mtb-store, cyklar jämt och kommer ofta lerstänkt till jobbet efter en tretimmarsrunda i skogen.


Du verkar helt fast i det här?

– Haha, ja det kan man lugnt säga.


Hur var det för dig i början då?
– Jag cyklade som om jag åkte skidor, jag ramlade och höll på, det gick verkligen åt helvete, jag var helt blodig på smalbenen. Sedan köpte jag cykel och det blev bara roligare och roligare hela tiden. För mig är det rakt över ett subsitut för skidåkning.


Vad är det som är så bra med terrängcykling?

– Om man vill åt actionsport i Göteborg är mountainbike överlägset. Det är adrenalin, och jag gillar att bli trött. Cykling behöver heller inte planeras, det är bara att rulla ut. Har man en och en halv timme över så är det bara att köra.


Varför ska man testa på mountainbike tycker du?

– Det är allt i ett paket. Det är inte väderberoende, man kan cykla även på vintern och man kan göra det när som helst. För göteborgaren är det dessutom extremt lättillgängligt, jag brukar säga att bor man i Göteborg så är det som om man hade skidliften på tomten. Lika nära är det att dra ut och cykla stigcykling. Det är så väldigt kuperat och varierat i Göteborg. Jag har varit på det som kallas den bästa singeltracken i Sverige, som ligger i Dalarna. Men jag tycker att det är tio gånger bättre i Göteborg. En del säger att Göteborg har den bästa terrängcyklingen i Sverige. Sedan är mountainbikecykling socialt också, och det ger motion.


Är det farligt?
– Ja, det är klart att det är. Men man ska alltid gå av cykeln så fort man känner sig osäker.


Hur cyklar du själv?
– Jag cyklar gärna i grupp men jag har inga problem att dra runt tre timmar själv. Nu kan jag känna att jag upptäckt färdigt, jag kan alla stigar kring Delsjön. Men så häromdagen hittade jag en ny i alla fall! Det finns hur mycket som helst.

Fredrik Haga i Delsjöområdet.
Fredrik Haga

Fakta:
Fredrik Haga är 37 år och bor i Öjersjö. Han driver Skistore och Mtb-store ihop med en vän sedan tio år.

Vill du testa terrängcykling? Kika bara på Hyra/Kurser överst på sidan så hittar du var du kan hyra en cykel, eller gå en kurs.

Lämna ett svar