Din guide till Änggårdsbergen

Dela sida till en vän
Hitta den mäktiga bokskogen i norra delen av Änggårdsbergen.

Mitt i stan och ändå så liksom ”oordnat”. Änggårdsbergen består mest av skogar, berg och hur många stigar som helst. Här finns knappt några skyltar och inga elljusspår. Perfekt för den som vill kunna ta spårvagnen till något som känns som orörd natur.

Ett minus, för en del, är just det där med avsaknad av markerade leder och skyltar. Här får man strosa omkring och lära sig själv vart man ska gå. Ett plus, skulle vissa säga. Den här guiden är långt ifrån komplett, Änggårdsbergen har så mycket att erbjuda. Men med dessa tips kommer du lite lättare att hitta några av områdets finaste platser!

Det är inte för inte som området heter Änggårdsbergen. Här är verkligen bergigt och kuperat överallt. Så fint! Bilden är från en vandringstur i sydöstra Änggårdsbergen.

En bra början är att ta sig till den här fantastiska utsiktsplatsen. Då är du mitt i Änggårdsbergen, vandrar längs en ås täckt av ljung och sand – ett vackert hedlandskap. Härifrån ser du ända till havet. Ännu en vacker utsiktsplats finns längre söderut. Den kanske är ännu finare…

Dammen som ligger ungefär mitt i Änggårdsbergen. Inget för den som vill bada, men trevligt för den som vill fika 🙂

I närheten av utsiktsplatsen hittar du en damm med ett vindskydd (inte för övernattning) och en grillplats. Ett bra ställe för en picknick!

Den kuperade naturen i Änggårdsbergen älskas av mountainbikecyklister.

Många känner Änggårdsbergen som ett paradis för mountainbike-cykling. Det här är en av alla rundor du kan göra i det här kuperade skogsområdet med nästan hur många stigar som helst.

Vandra kan man förstås göra. Nästan hur som helst tack vare alla stigar som går kors och tvärs. En runda runt hela området blir ungefär tolv kilometer. Här är en kortare variant i sydöstra delen av Änggårdsbergen.

På de flesta stigar i Vitsippsdalen går det fint att ta med barnvagnen.

Norra delen av Änggårdsbergen vetter mot bostadsområdet med samma namn, Botaniska och spårvagnshållplatser. Här hittar du den jättefina vandringen i Vitsippsdalen, fin året runt (fast finast under vitsippstid förstås!)

Karta över utflyktsmål i Änggårdsbergen.

Hur hittar man hit?
Det finns många sätt. Vid Eklanda i söder finns en parkering. Till östra sidan kommer man via Spårvagnen till Sahlgrenska och går in bakom sjukhuset. I väster når man Änggårdsbergen från Högsbo, Frölunda och Flatås. Från norr kan man ta spårvagnen till Botaniska och börja med att gå genom parken.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar