”Egentligen är det bara passion”

Dela sida till en vän

Annelie Pompe är äventyrerskan som inte har något permanent hem utan drar runt i hela världen för att dyka extremt djupt och klättra extremt högt. Men hemma är favoritäventyret enkelt och nära:
– Undervattensmiljön, självklart! 70 % av jorden består ju av vatten, det är den världen man ska upptäcka!

Tjejen som älskar havet.
Annelie Pompe älskar vatten. Hon har våtdräkt så att hon kan bada alla årstider.

Vad gör du?
– Jag gör allt jag älskar att göra. Sedan är det lätt att få stämpeln ”äventyrare” men egentligen är det bara passion. När man gör det man älskar blir man bra på det. Sedan att det går att leva på det, det trodde jag aldrig.

Men hur går det då, med pengarna?
– Jag lever väldigt billigt. Att hålla andan under vattnet är billigt, att bo i tält är billigt. Jag bor ju ingenstans i Sverige, har bara sakerna hos mamma på Hälsö.

Hur började det?
– Här! Det var här i skärgården det började. Min pappa var fridykare, och jag har alltid älskat att vara i vatten. Och så finns det klippor här och då kom klättringen. Jag har en tendens att överdriva grejer, gör jag något vill jag göra det ännu mer. Som med fridykningen. Jag såg filmen Det stora blå och då bestämde jag mig för att bli bäst i världen på fidykning. Tre veckor senare flyttade jag till Dahab för att börja.

Vilket äventyr tycker du att fler borde hitta till i Göteborg?
– Undervattensmiljön, självklart! Den är så nära, det finns så mycket att se på, det är så vackert. Och det är så lätt, bara att sätta på sig ett cyklop. Jag tycker man ska ta sig till Hummerviken på Öckerö. Snorkelleden här är jättekul och utmanande. Norra skärgården är det vackraste i Göteborg, det är en sån frihet, så enkelt och så rent.

Fakta om Annelie Pompe:
Annelie Pompe kommer från Göteborg, återvänder alltid till norra skärgården varje sommar, men bor resten av tiden på olika ställen i världen. Har lägenhet i Dahab i Egypten. Hon är 33 år, äventyrerska som just nu tränar inför att slå världsrekordet i fridykning. Hon föreläser, skriver bok, jobbar som personlig tränare och coach, är instruktör i yoga, spinning, klättring och fridykning.

Lämna ett svar