En vandring genom Slereboåns spännande dalgång

Dela sida till en vän

Fyra kilometer nordöst om Skepplanda i Ale kommun ligger ett kluster av naturreservat. Ett av dessa är Slereboåns dalgångs spännande naturreservat.

Det tar knappt 40 minuter att ta sig från Göteborg city till parkeringen med bil, alternativt tar man bussen till hållplats Röserna. När vi besökte detta naturreservat (augusti 2021) kunde vi inte ta bilen hela vägen till naturreservatets parkeringen pga. ombyggnation av en bro. Istället fick vi parkera nära den stora vägen från Skepplanda, alltså inte långt ifrån busshållplatsen. Då fick vi gå 800 meter extra enkel väg till parkeringen och naturreservatets ingång.

Leden följer gula markeringar fram till vattenfallen.
Vandringen går utmed Slereboåns dalgång, och ibland är det nära ner till vattnet.

Det finns flera val att göra från parkeringen där Slereboån-vandringen följer gula markeringar. Stigen följer Slereboån, genom trolska och gröna skogar, dock sällan längsmed själva ån. När pinnar med blå markeringar dyker upp är det bara att följa dessa. Dessa markeringar tar stigen till vattenfallen, och här är det första gången som vandringen blir kuperad.

Det nedre vattenfallet.
Det övre vattenfallet.

Det är vackert vid vattenfallen. Det övre är något högre och mer av ett vattenfall jämfört med det lägre belägna fallet. Här finns det gott om stenar att sitta på när en god fika ska avnjutas 🙂 I närheten finns även ett vindskydd, där det är möjligt att grilla om så önskas!

Vindskyddet.
Bron som leder över ån och vidare till vindskyddet.

För att ta sig till parkeringen igen följer man samma väg tillbaka som man gick till vattenfallen, eller så följer man de blå markeringarna tillbaka till där de började. Det blir lika långt.

Men vill man ha mer så går det en omarkerad stig till utsikten vid Angertuvan. Och det är värt att gå dit. Här är utsikten slående med kullar, berg och åkrar så långt ögat kan se.

Utsikten från Angertuvan.

Totalt blir denna vandring nästan 6 kilometer. Sista biten upp till toppen av Angertuvan är brant, men belöningen är även därefter. Till vattenfallen och tillbaka är det cirka 4 kilometer.

Ta del av karta och parkeringsplats om vandringen i Slereboåns dalgång i vår Äventyrsguide.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


2 svar

  1. Michiel Rosendahl Waldeck

    Magisk vandring. Vi hade nöjet att vandra i nysnö, vilket gjorde det ännu mera magisk. Många spår av djur, inte minst bävrar nära vindskyddet, både fällda träd och själva bävern som hade gått runt i snön. Vindskyddet ligger vackert. Hitta rätt till toppen blev lite utmanande men vi lyckades komma upp, härlig utsikt. Vi gick runt en mil med lite omvägar men det var allt värt hela upplevelsen. Hoppas komma tillbaka under våren/sommaren.

    • detvildagoteborg

      Oj vad härligt det låter!! Vi har ju lyxen att få olika årstider 🙂

Lämna ett svar