Fem fina svampskogar

Dela sida till en vän

En matta av grön mossa, höga gamla träd och svampar som lyser upp skogen var man än går – ja det låter ju jättebra. Vi kan inte lova att det växer svamp i de här skogarna, men det finns i alla fall bra förutsättningar för det!

Men först några svampletar-tips. I år har det varit väldigt torrt ute, och finns det ingen fukt så finns det heller ingen svamp. Men efter de senaste veckornas regn ökar chansen. Om det är torrt – leta i svackor och nedanför berg, vid mossar och på andra ställen där det finns vatten. Om det är väldigt blött – leta högre upp i slänter. Gå också utanför stigen – då hittar du svamp som andra missar. Försök däremot inte leta efter svamp i nyplanterad skog där alla träd är lika gamla, eller på avverkningsområden där alla träd har huggits ner, det brukar vara svårt. (Är du nybörjare och vill ha lite käcka tips? Kika här. ) Med det sagt, lycka till!

Fem fina svampskogar:
1. Rigortorpet. Ett skogsområde i Kungsbacka kommun. Här finns lite olika vandringsleder att följa och här är skogen blandad och mossig – perfekt för svamp!

2. Svartedalen – kortis. Hela Svartedalen är ett bra svampställe. Här finns mycket orörd skog med träd som är i olika åldrar. Sånt gillar svampen. Just den här fina skogen ligger längs en 3-kilometers vandringsslinga.

3. Svartedalen – långis. Här har du mycket kuperad skogsterräng. Orkar du inte gå hela sträckan kan du göra avstickare från leden – och då ökar bara chansen att hitta svamp.

4. Bohusleden etapp 10-12. Gör en riktig långvandring – och du har chans att komma till skogar och stigar där inte alla går. Den här turen tar minst en helg och det är inte ovanligt att det dyker upp svamp längs vägen.

5. Hyssnaledens norra del. Hyssnaleden är fyra mil, men här har vi en variant på 21 kilometer. Den tar dig genom skogar och jordbruksområden. Ta en paus en bit från leden, du bör hitta svamp…


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar