10 fina svampskogar

Dela sida till en vän

I år är det svampexplosion i naturen! Även om det börjar avta är det inte slut än – så dra ut och leta i helgen. En riktigt bra svampskog brukar vara gammal och mossig, med många olika slags träd. Här är några sådana fina skogar.

Men först några svampletar-tips:

  1. Gå utanför stigen. Du behöver inte gå långt, ofta räcker 10-15 meter för att du ska hitta de svampar som inte syns från stigen där alla andra går.
  2. Svampar älskar fukt. Så leta inte uppe på berg med tallar och mager jord. Leta hellre i slänter och svackor. Där det är gräs eller mossa, snarare än mängder av blåbärsris (ibland överraskar svampar förstås och växer där man inte trodde!)
  3. Plocka förstås ingenting som du inte är hundra säker på vad det är.
  4. Lär dig några lite ovanligare sorter. Alla känner till gula kantareller. Men om du lär dig känna igen taggsvamp och tegelsopp kommer du ha ett stort försprång och kunna plocka sådant som många går förbi (just de två är bra nybörjarsvampar som är väldigt svåra att förväxla med giftiga svampar. Men igen: plocka bara sånt du är 100 på.)
  5. Om alla åker till samma skog – ja då spelar det ingen roll hur bra den är, svampen kommer plockas upp och just när du kommer dit kanske det inte finns någon…
  6. Försök inte leta efter svamp i nyplanterad skog där alla träd är lika gamla, eller på avverkningsområden där alla träd har huggits ner, det brukar vara svårt.
  7. Är du nybörjare och vill ha lite käcka tips? Kika här.

    Med det sagt, lycka till!

10 fina svampskogar:

  1. Bråtaskogen. Mossig skog med många döda träd – en förutsättning för att det ska finnas mycket liv i en skog. En kort vandringsslinga tar dig runt.
  2. Bunketorp. Ett litet skogsområde nära Lindome. Gå vår föreslagna slinga eller utforska området på egen hand.
  3. Svartedalen – kortis. Hela Svartedalen är ett bra svampställe. Här finns mycket orörd skog med träd som är i olika åldrar. Sånt gillar svampen. Just den här fina skogen ligger längs en 3-kilometers vandringsslinga.
  4. Svartedalen – långis. Här har du mycket kuperad skogsterräng. Orkar du inte gå hela sträckan kan du göra avstickare från leden – och då ökar bara chansen att hitta svamp.
  5. Ranebo. Ett fantastiskt naturreservat med vildvuxen skog. Svårt att åka kollektivt hit, och bara en liten parkering.
  6. Risveden och Rammdalen. Risveden är ett jätteområde med fantastiska skogar. Här tipsar vi om ett av naturreservaten, Rammdalen.
  7. Härskogen. Ett stort skogsområde med stor potential för svampplockning. Här tipsar vi om en runda, men det finns många fler och ska du hitta svamp bör du ta dig bortanför motionsslingorna.
  8. Bohusleden etapp 10-12. Gör en riktig långvandring – och du har chans att komma till skogar och stigar där inte alla går. Den här turen tar minst en helg och det är inte ovanligt att det dyker upp svamp längs vägen.
  9. Rigortorpet. Ett skogsområde i Kungsbacka kommun. Här finns lite olika vandringsleder att följa och här är skogen blandad och mossig – perfekt för svamp!
  10. Hyssnaledens norra del. Hyssnaleden är fyra mil, men här har vi en variant på 21 kilometer. Den tar dig genom skogar och jordbruksområden. Ta en paus en bit från leden, du bör hitta svamp…


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar