Gör egen nyponsoppa!

Dela sida till en vän

Nypon finns det i överflöd. Så sno ihop en egen nyponsoppa! Urgott, näst intill gratis och kul. Med det här receptet är det väldigt enkelt (det finns nämligen riktigt krångliga varianter också).

Nypon är ätbara bär som växer på alla möjliga ställen i göteborgstrakten. De som syns på bilden är Vresrosens nypon. De som sitter på nyponrosen är mycket mindre, hårdare och har betydligt mindre kött på sig. Ska man göra nyponsoppa på dem får man ha en assistent eller stor mängd tålamod. Det här receptet gäller alltså Vresrosen. Nu kör vi!

Nyponsoppa på G!
  1. Gå ut och plocka nypon från en Vresrosbuske. Hur mycket? En liter blir en liten portion soppa för två, ungefär.
  2. Snoppa nyponen. Alltså, skär bort fnaset på dem.
  3. Lägg dem i en kastrull, fyll på med vatten så att det precis täcker, koka upp. Låt småkoka lite varsamt 15-30 minuter. Det beror lite på mognaden på nyponen. När du känner att de är mjuka i skalet och går sönder lätt är de klara.
  4. Kör ner en stavmixer i grytan och mixa. Kör lite varsamt och punktvis så att nyponskalen blir till mos.
  5. Häll allt i en sil. Använd en slev för att trycka moset genom silen och ner i en kastrull. Släng kärnorna som blir kvar i silen.
  6. Koka upp moset, späd med så mycket vatten du tycker är lagom, vispa i socker till lagom sötma och red eventuellt av med lite potatismjöl.
  7. Klart! Toppa med glass, grädde eller mandelbiskvier. Eller allt…
Mycket glass med nyponsoppa under är gött 🙂

Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar