Bildspecial: Naturen kring Göteborg är bäst i Sverige

Naturen öster om Göteborg är kuperad med skogar och sjöar. Bilden är tagen fyra kilometer från Korsvägen.

De flesta tänker inte att naturen i Göteborgsområdet är särskilt speciell. Men det är den. Framför allt oslagbart varierad. I söder sandstränder och bokskogar, i väster klippor och hav, i öster skogar och sjöar. Och i norr ännu mer skärgård och allt högre berg. Vi är ingen reklambyrå som får pengar för att säga att Göteborg är grymt. Vi bara tycker så. Vi vågar påstå att vi har det bäst i Sverige!

Om man åker söderut från Göteborg förändras naturen på bara några mil. Klipporna blir till sandstränder och barrskogarna till lövskogar. Det finns många fina stränder som till exempel den här badplatsen vid Rörvik. Eftersom den ligger cirka 1 kilometer från parkeringen är det ingen betydande risk för trängsel. Med rent och klart är det bara att sätta på snorkeln och cyklopet och upptäcka världen under ytan.

Badstranden i Rörvik, bara en kortis från Göteborg.

Österut blir naturen mer kuperad. Här breder skogarna ut sig och det finns mängder av sjöar. Njut av en tyst vandring i Rammdalen, den har blivit en favorit för oss. Eller varför inte gå längs Säveån och dess forsande och klara vatten. Det är ännu en favorit…

Längs Säveåns forsande vatten går en fin vandringsslinga. Hit tar man sig med pendeltåget på 20 minuter.
Vildmarkskänslan finns närmare än man tror. Här på Bohusleden som börjar i Lindome och slutar i Strömstad.

Norr om Göteborg breder den bohuslänska skärgården ut sig. Med kollektivtrafiken är den tillgänglig för alla. Åk till Stora Dyrön säger vi. Där går en helt fantastisk vandringsslinga runt hela ön. Genom en ravin och uppför en utsiktspunkt och självklart förbi mängder av badställen.

Stora Dyröns högsta punkt ligger nästan 70 meter över havet.

Ett äventyr som är väldigt enkelt men ändå känns ganska häftigt är att sova i ett vindskydd. Det finns nästan hur många vindskydd som helst. De här två är verkligt speciella med sitt läge högt över Åbyfjorden. Vi kallar dem Västkustens coolaste vindskydd för vi har inte sett något bättre. Ta med badkläder, rakt nedanför vindskydden ligger en riktigt mysig sandstrand.

Karin tar sig en välförkänt vila vid utsikten från vindskydden.

Det här var bara ett axplock av allt fint som finns kring Göteborg. Hitta fler favoriter via Äventyrsguiden. Vi ses där ute!

Lämna ett svar