Därför bestämde vi oss: Fler ska upptäcka naturen kring Göteborg!

Dela sida till en vän

En morgon kring år 2010 åkte Fredrik över Angeredsbron. Han var på väg till Norge för att fotografera skidåkning. Det var bara en av mängder av resor han då gjorde, världen över. Dimman låg över älven, träden stack upp här och där och bergen reste sig längs älvkanterna. Plötsligt kom tanken: ”Varför reser jag från det här?” Ur den tanken skapades Det vilda Göteborg.

Naturen öster om Göteborg är kuperad med skogar och sjöar. Bilden är tagen fyra kilometer från Korsvägen.

De flesta tänker inte på Göteborg som en utgångspunkt för extremt vackra naturupplevelser. Men det borde vi. För Göteborg har något som få andra storstäder har: En placering precis på gränsen mellan olika naturtyper.

Längs Säveåns forsande vatten går en fin vandringsslinga. Hit tar man sig med pendeltåget på 20 minuter.

Bilderna ovan visar det kuperade öster med skogar och sjöar. Men bara några mil söderut kan du istället vågsurfa.

Långasand är en härlig badstrand lite mer än en timme söder om Göteborg.
Bokskogarna är som störst, högts och häftigast ju längre söderut man kommer.

Förutom sandstränder bjuder naturen i söder också på vackra lövskogar och majestätiska bokskogar. Norrut däremot, breder barrskogen ut sig. Som här, i de stora skogarna i Risveden som ligger ungefär vid Ale:

En skön utsikt från Klevsjöloft i Risveden.

Åt väster och norr kommer bohuskusten med skärgård och kala klippor. En helt annan natur, som faktiskt är världsberömd för sin skönhet.

Stora Dyröns söder om Tjörn har en högsta punkt på nästan 70 meter över havet.

Den där morgonen när Fredrik åkte över Angeredsbron bestämde han sig för att upptäcka mer av naturen hemma. Så han tog kontakt med Karin för att få någon som kunde skriva. Själv kunde han ju bäst fota.

Visionen var klar från början. Vi tyckte båda att naturen kring Göteborg var helt fantastisk men att alldeles för få hade upptäckt den. Vi trodde inte att det berodde på ointresse, snarare att de flesta inte visste var de skulle ta sig. Så vi startade bloggen Det vilda Göteborg. Den blev sedan en bok med samma namn och vi började föreläsa runt om i staden för att inspirera fler.

Tjänade vi några pengar? Nja. Räknat i tid förlorade vi nog mest… men det var kul och det kändes viktigt.

Vildmarkskänsla på norra delen av Bohusleden. Leden börjar i Lindome och slutar i Strömstad.

Sedan gjorde vi en bok till, Vandra Bohusleden. Vi upptäckte ännu mer natur och det var bara ibland vi stötte på någon annan vandrare under de 37 milen som utgör Bohusleden. De vi mötte var ofta tyskar. Det stärkte oss i vår tanke att fler här hemma borde hitta det som andra, långt borta, reser hit för.

I Kungsbacka kommun ligger denna sandstrand a la Thailand.

Sedan gjorde vi en bok till, Friluftsliv i Kungsbacka kommun. På så vis blev vi bekanta med ännu mer av norra Hallands natur. Det känns ibland som om den kommer i skymundan för Bohusläns klippor. Det är synd, för Halland är fantastiskt vackert.

Paus ovanför Åbyfjorden. Här ligger ett vindskydd och nedanför den höga klippan en liten strand.

Och sedan gjorde vi en bok till! Weekendvandra kring Göteborg. Då upptäckte vi ännu mer natur. Tillexempel häftiga Åbyfjorden och vandringsleden som löper utmed den.

Efter alla dessa böcker satt vi på ett enormt material. Då skapade vi den digitala varianten av Det vilda Göteborg. Den du är inne på nu.

Även om vi gått säkert hundra mil i trakterna kring Göteborg och upptäckt jättemånga fina platser finns det massor kvar. Det tar liksom aldrig slut. Vi hoppas att vi kan inspirera dig till att upptäcka någon av de utflykter vi tipsar om!

/Karin och Fredrik – grundare av Det vilda Göteborg


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


2 svar

 1. Ap Reinders

  Jag, Brisa, har precis flyttad tillGtb från Småland. Ap hälsar på ofta och stannar då några månader. Vi är helt häpen hur vacker Gtb är, på alla sätt och viss!
  Därför blev jätteglada när vi upptäckte er hemsida! Vi gick Raneboskogen idag. Wow wow wow!
  Vi ser fram emot en sommar med många fler upplevelser. Tack för allt arbete!
  Brisa och Ap

  • detvildagoteborg

   Välkomna till Göteborg 🙂 Så glada vi blir av din kommentar!! Det tar vi till oss och ska göra vårt bästa för att fortsätta ge tips och inspiration. God sommar så länge!

Lämna ett svar