Naturen kring Göteborg är bäst i Sverige

Naturen öster om Göteborg är kuperad med skogar och sjöar. Bilden är tagen fyra kilometer från Korsvägen.

De flesta tänker inte att naturen i Göteborgsområdet är särskilt speciell. Men det är den. Framför allt oslagbart varierad. I söder sandstränder och bokskogar, i väster klippor och hav, i öster skogar och sjöar. Och i norr ännu mer skärgård och allt högre berg. Vi är ingen reklambyrå som får pengar för att säga att Göteborg är grymt. Vi bara tycker så. Vi vågar påstå att vi har det bäst i Sverige!

Om man åker söderut från Göteborg förändras naturen på bara några mil. Klipporna blir till sandstränder och barrskogarna till lövskogar. Det finns många fina stränder som till exempel badplatsen vid Rörvik. Eftersom den ligger cirka 1 kilometer från parkeringen är det ingen betydande risk för trängsel. Med rent och klart är det bara att sätta på snorkeln och cyklopet och upptäcka världen under ytan.

Långasand är en annan härlig badstrand lite mer än en timme söder om Göteborg.

Österut blir naturen mer kuperad. Här breder skogarna ut sig och det finns mängder av sjöar. Njut av en tyst vandring i Rammdalen, eller utsikten från toppen av Klevsjöloft, båda i vårt favoritområdet Risveden. Eller varför inte gå längs Säveån och dess forsande och klara vatten. Det är ännu en favorit…

Spektakulär utsikt från Klevsjöloft.
Längs Säveåns forsande vatten går en fin vandringsslinga. Hit tar man sig med pendeltåget på 20 minuter.
Vildmarkskänslan finns närmare än man tror. Här på Bohusleden som börjar i Lindome och slutar i Strömstad.

Norr om Göteborg breder den bohuslänska skärgården ut sig. Med kollektivtrafiken är den tillgänglig för alla. Åk till Stora Dyrön säger vi. Där går en helt fantastisk vandringsslinga runt hela ön. Genom en ravin och uppför en utsiktspunkt och självklart förbi mängder av badställen. Men glöm inte inlandet i Bohuslän. Lite folk och en vild känsla erbjuds, speciellt längs Bohusleden 🙂

Stora Dyröns högsta punkt ligger nästan 70 meter över havet.

Ett äventyr som är väldigt enkelt men ändå känns ganska häftigt är att sova i ett vindskydd. Det finns nästan hur många vindskydd som helst. De här två är verkligt speciella med sitt läge högt över Åbyfjorden. Vi kallar dem Västkustens coolaste vindskydd för vi har inte sett något bättre. Ta med badkläder, rakt nedanför vindskydden ligger en riktigt mysig sandstrand.

Karin tar sig en välförtjänt vila vid utsikten från vindskydden.
I Bohuslän möter höga klippväggar låglänt åkermark på ett vackert sätt.

Det här var bara ett axplock av allt fint som finns kring Göteborg. Hitta fler favoriter via Äventyrsguiden. Vi ses där ute!


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar