Hördalens naturreservat – liten dalgång med stora upplevelser

Dela sida till en vän

På ena sidan om väg 158 ligger det stora naturreservatet Sandsjöbacka. På andra sidan vägen ligger lilla Hördalen. Sandsjöbacka bjuder på stora ytor, breda vidder och långa vandringar. Hördalen det motsatta – en riktigt bra plats för barnfamiljen alltså!

Alldeles intill Kungsbacka golfklubb ligger Hördalens naturreservat. Det är en smal dalgång som är cirka kilometern lång och ett par hundra meter bred vid det bredaste stället.

Vägen till naturreservatets ingång (som är synlig vid stigens slut) går rätt igenom Kungsbacka golfklubbs bana.

Vid ingången till Hördalen är det svårt att ta in vad som väntar en. Här står man näst intill mitt i en golfbana, men det tar inte lång tid från det att man lämnat grinden bakom sig att bli omslukad av dalgången.

Vandringen sker i dalgångens botten och är cirka 2 kilometer lång. Stigen är fin och platt och vid de blöta passagerna finns det i ad som liknas väldigt nya spänger (2021). Ekar är det dominerande trädslaget. Både gamla (upp till 500 år gamla ekar har påträffats) och ihåliga. I början av vandringen kommer nämligen en ihålig ek där man får plats nästan en hel familj. Vi lyckade klämma in oss 1 vuxen och 2 barn. Helt klart en riktigt hit hos barnen 🙂

Jodå, där inne är det 1 vuxen och 2 barn!
På våren är Hördalen fylld med vitsippor.
Dalgångens sidor är imponerande kuperade och här och där finns stora rotvältor.
Det är platta och fina stigar genom hela vandringen.

Resten av vandringen, från det ihåliga trädet, fortsätter på fina stigar med massor av häftiga ekar och bredvid ett kärr mot slutet. Det är en lagom vandring för en halvdags utflykt, givet att en god matsäck är med 🙂

Här finns karta och mer information om vandringen.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar