Hur hittar man svamp om man är nybörjare?

Dela sida till en vän

Var tusan växer svampen och vad vågar man plocka? Om man är helt ny som svampplockare kan det kännas väldigt svårt. Men det finns busenkla knep! 

Hjälp! 2014 har blivit ett riktigt Karl-Johansvampsår. det finns nästan obegränsat...
Här är en mängd små mumsiga Karl-Johan-svampar. Störtgoda. 

Om du är total nybörjare är Karl-Johansvampen bra att börja med. Varför? Jo:
1. Otroligt god. Italienarna älskar den, och det borde vi också göra.
2. Kan användas i alla svamprätter. Blir till exempel svingod bara som stekt, i mycket smör och med salt och peppar, till pasta. Mmmmums!
3. Lätt att hitta.
4. Lätt att känna igen.
5. Väldigt svår att förväxla med giftiga svampar.

 

Bästa tricket för att lära sig känna igen svamp: 
Enkelt. Om du tittar på undersidan av hatten på svampar i skogen så har en del skivor under, andra har taggar och några har porer som liknar vanliga disksvampar du har i köket. Karl-johan har disksvampsundersida, och det gör att den hamnar i svampfamiljen Soppar. Alla soppar har disksvampsundersida.
Det smarta med sopparna är att det bara finns två sorter av dem som är dåliga. Den ena är djävulsopp, och den växer normalt sett bara på Öland och Gotland. Det har faktiskt hänt på senare år att den dykt upp hos oss också, men den är lätt att känna igen – alldeles vit och röd och blå-aktig. Den ser helt enkelt giftig ut. Den andra är gallsopp, och den växer överallt, men den är inte giftig, bara äcklig. Med andra ord: Plockar du en svamp med disksvampsundersida i Göteborgsområdet så kan du vara i princip säker (Djävulssoppen växer som sagt normalt aldrig här). 
Sedan finns det en mängd olika soppar, och vissa är godare än andra, men det är ju en annan femma. Själva Karl-Johan svampen har en brun hatt, ljus disksvampsundersida, ganska ljus och ofta bullig fot. Lättast är att kolla i en svampbok eller i en svampapp, så ser du precis hur de ska se ut.

Världens bästa svamp. Stek på trangiaköket och blanda med nykokt tortellini!
Världens bästa svamp. Stek på trangiaköket och blanda med nykokt tortellini!

Hur hittar man svampen?
1. Bästa knepet är att gå utanför stigen. Där går inte alla andra och det är där du oftast hittar svampen.
2. Ett annat bra knep är att tänka på slänter och fukt. Svampar vill ha fukt, inte totalt blött eller helt torrt. Lite beroende på hur hösten varit växer de på olika ställen. Men generellt gillar de slänter där det rinner vatten utan att stanna upp och bli till pölar. Leta där!
3. Sista tipset är att ha tålamod och kolla noga, noga. Trist tips, absolut, men det brukar ge resultat. 

Farligt?
Självklart ska man inte plocka svampar man är osäker på. Det räcker inte att bara läsa på den här bloggen och sen gå ut i skogen. Man ska ha respekt för giftsvampar, men man ska samtidigt inte behöva känna sig rädd. Bättre att bli kunnig och känna sig säker! Låna en bra svampbok på biblioteket eller ladda ner en app, så att du kan se tydliga bilder och fram för allt lär dig känna igen sopparna. För sopparna kan du som sagt vara väldigt säker med. När du väl lärt dig hur de ser ut kan du börja plocka olika sorters soppar och hitta din favorit. Därefter tar du steget vidare och lär dig känna igen ytterligare sorter. Lycka till!

 

2 svar

  1. […] träd har huggits ner, det brukar vara svårt. (Är du nybörjare och vill ha lite käcka tips? Kika här. ) Med det sagt, lycka […]

Lämna ett svar