”Jag mår bra när jag plockar mat”

Dela sida till en vän

På väg till jobbet plockar Klara Hansson ibland sin egen lunch. Av ogräs, som hon säger. Men egentligen är det bara vilda växter som man kan äta.
– Jag blev irriterad över att jag inte kunde fler växter så jag började plugga på i böcker och lära mig.

Klara
Inte för middagen. Renlaven plockar Klara för att ha till att läka sår.

Blir du verkligen mätt på lunchsalladen?
– Ja, jag kan göra en stor sallad som jag blir mätt på, om jag kompletterar med en macka.

Vad ger det dig att plocka och äta vilda växter?

– Det är överlevnadsaspekten, att jag vet vad naturen har att erbjuda och inte behöver vara rädd för att bli strandad någonstans. Och så handlar det om samhället, hur vi använder våra lokala resurser. Det är också hälsa, vilda växter som jag plockar direkt har bättre innehåll av vitaminer. Och så är det väldigt trevligt! Jag mår väldigt bra när jag är ute och plockar mat.

Hur äventyrar du i Göteborg?
– Jag slutade flyga för några år sedan. Jag är jättetacksam för att jag fått åka jorden runt och dykt och surfat och klättrat, men jag tänkte att nu har jag använt upp mina flygtider. Så nu har äventyren blivit mer lokala.

Vad tycker du att man ska hitta på för lokala äventyr då?
– Det är fint att återvända till samma plats många gånger. Fint att följa platsen under flera årstider och under flera år. Jag åker ofta ut till Amundön för att jag gillar havet och för att det inte är den skrikiga stranden med massa folk. Sedan tycker jag att man ska hitta den naturtyp man tycker om, och att man ska undersöka sitt eget lokalområde. Och att man ska sova ute! Det var ett bra nyårslöfte när jag bestämde det för några år sedan, att jag skulle sova ute en gång i veckan hela året.

Oj?! Året om?

– Ja, man mår så bra av att vakna i naturen. Jag kunde lägga mig på gräsmattan utanför lägenheten i Örgryte om jag inte hann dra iväg till skogen en kväll i veckan. Folk tror att man blir knivmördad om man sover ute i en stad men du är tryggare i skogen.

Du låter som en person som bestämmer sig för något och sedan genomför det?
– Ja! Jag vill hemskt gärna leva upp till det jag säger.

Vilken är din drömsallad?
– Svårt, den förändras ju helt efter vad jag hittar. Men målla, ängssyra, svartkämpar, maskrosblad och kärleksört. Den godast salladen är vårsalladen när allt är nytt och just stuckit upp.

Fakta: Klara Hansson är uppvuxen utanför Göteborg, driver företaget Stadssallad där hon tar med folk på turer och visar vad man kan äta i naturen. Hon går just nu en trädgårdsmästarutbildning och jobbar med jubileumsparken på Frihamnspiren.

P.S Vilka växter vi plockade med Klara får ni läsa om längre fram!

Lämna ett svar