Kul prylar för utflykter med barn

Dela sida till en vän

Det behövs inte mycket saker för att det ska vara kul att vara ute i naturen. Men för barn kan vissa prylar verkligen förgylla äventyret! Här kommer tips på några saker som kan ge utflykten något extra.

Tips 1: Gör barnet till en utforskare.
Ett förstoringsglas är en liten behändig pryl som kan få ett barn (och en vuxen) att se naturen på ett nytt sätt. Vad är det där för liten krabat som kryper och hur ser den ut när man tittar nära på den? Befinner ni er vid havet kan ni använda en burk där locket fungerar som ett förstoringsglas. Och ta med en hov så att ni kan fånga saker och studera tillsammans. Ytterligare en grej som gör turen spännande är en bok där ni kan läsa på om vad ni hittar. Det finns mängder av sådana, både att köpa och att låna på biblioteket.

För små barn kan vi tipsa om den här boken.
Här finns en burk med förstoringsglas i locket.
Ett kit med både håv och insektsburk med förstoringslock finns här.

Burk med ett förstoringsglaslock tar fram utforskaren i barnet. Och glöm inte hoven. Den kan vara bra att ha för att fånga saker och ting om ni är vid vattnet.

Tips 2: Locka fram vildmarksbarnet.
När barnen blir lite större kan det vara dags för att testa att tälja sin egen grillpinne. Självklart ska man ha respekt för knivar och självklart behövs det en vuxen som kan visa hur man gör. Men får man aldrig testa kan man heller inte lära sig. För de minsta barnen rekommenderar vi en potatisskalare! Omöjlig att skära sig på (nästan) och ändå skarp. Ypperlig att tälja grillpinne med.

För större barn är en scoutkniv bra. Risken att slinta ner med handen minskar tack vare den dubbla parerstången. Friluftsfrämjande har tagit fram en bra guide med knivregler så att du kan lära ditt barn att tälja på ett säkert sätt.

Här kan man köpa en scoutkniv.
Potatisskalare hittar du i vilken mataffär som helst 🙂

En scoutkniv minskar risken för att skära sig.

Tips 3: Laga mat tillsammans!
Barn brukar tycka att det är spännande att laga mat i naturen. Testa att göra enkla grejer, som att koka eller steka ägg på stormköket eller grilla marshmallows över glöden. Eller gör en enkel pyttipanna ihop där ni hackar lite korv och grönsaker ute tillsammans och steker det på friluftsköket. Och har ni inte provat – stek plättar över öppen eld! Eller amerikanska pannkakor på friluftsköket… Garanterad succé!

Det är skoj att laga mat tillsammans!

Friluftsköks finns det mängder av i olika prisklasser. Det är en kul investering som gör utematlagandet kul och enkelt. Här hittar du några av alla kök som finns.

Ge barnet ett eget middagskit som det kan förvara utflyktsmaten eller ingredienserna i. Till exempel det här.

Kul pryl! Den här äggförpackning skyddar äggen i ryggsäcken.

Denna smarta äggförpackning kan du hitta här.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar