Lär dig hålla andan i tre minuter

Dela sida till en vän

Det lät som ett skämt när Annelie Pompe, äventyrerska som just nu jobbar på att slå världsrekord i fridykning, sade: ”Ge mig en kvart på land med er, så kommer ni kunna hålla andan i tre minuter.”
Va?! Det är väl bara galningar som gör sånt, tänkte vi. Människor utrustade med speciallungor. Så fel vi hade. Vi klarade tre och en halv minut. Och det kan du också göra.

"Bara 20 sekunder kvar till 3 minuter"
”Bara 20 sekunder kvar till 3 minuter” Andningsövning pågår.

Fridykning handlar om att dyka utan syrgastuber. Man måste inte dyka femtio meter djupt för det, man kan hålla sig vid ytan. Poängen är helt enkelt att man slipper all utrustning med tuber och slangar, men ändå får simma ljudlöst under vattnet och titta på fiskar och koraller.

Lär dig hålla andan genom att följa Annelie Pompes råd:
Det handlar dels om att lära sig ta ett stort andetag, dels om att lära sig slappna av. Innan du går i vattnet kan du göra övningarna, så att kroppen är inställd på avslappning och att hålla andan.

1. Lär dig ta ett riktigt djupt andetag:
Till vardags använder vi en liten del av lungorna. Nu ska vi använda hela. Sitt eller stå bekvämt lutad. Lägg handen på magen. Dra in luft så att magen putar ut, fortsätt dra in luft i lungorna där revbenen sitter, fortsätt sedan dra in luft i strupen, och till sist i munnen. Stäng munnen, slappna av och öppna sedan munnen igen, utan att släppa ut luft. Om du stänger munnen nu slipper du ha kinderna som stora blåsor. Slappna av. Nu är hela din bröstkorg fylld av luft.

2. Lär dig slappna av genom andningsövning:
Lägg dig ner. I tre minuter andas du in under tre sekunder, och ut under sex sekunder. Försök slappna av så mycket det går.
Ta sedan ett jättestort djupt andetag. Ligg stilla och slappna av så mycket du kan. Tänk på något roligt. När det börjar rycka lite i magen börjar du andas igen.
Andas återigen i tre minuter enligt ovan, inandning under tre sekunder, utandning under sex sekunder.
Ta återigen ett stort andetag och slappna av så mycket du kan. När det börjar rycka i magen, låt det göra det. Försök tänka på något annat och strunta i känslan av att du borde andas. Rör lite på armar och ben när det känns jobbigt. Andas sedan.
Andas tre minuter enligt ovan.
Ta ett djupt andetag igen. Slappna av. När det börjar kännas jobbigt, strunta i det. Rör sedan på armar och ben, och när det känns som om du behöver andas, sätt dig upp och håll andan lite till. Andas sedan.

Efter den här övningen har du säkert hållt andan länge! Gör det inte själv, utan var några stycken så att en kompis kan klocka tiden du håller andan. Efter övningen är det bara att hoppa i vattnet! Under vattnet ska du inte andas ut, bara hålla andan.

Så här tyckte vi om övningen:
– Gud vad man känner sig lätt i kroppen! Och ren! Jag älskar att upptäcka att man kan mer än man tror, säger Fredrik.
– Jag trodde aldrig jag skulle klara tre och en halv minut! Jag tyckte det lät som ett skämt, något som extremsportare håller på med. Det här är ju en ny värld som öppnats, säger Karin.

Så här säger Annelie Pompe om varför man överhuvudtaget ska hålla på med fridykning:
– Jorden består av 70 % hav, att inte upptäcka världen under ytan, det är ju galet! Men att dyka med tuber, det är krångligt och dyrt. Med fridykning kan du bara ta en snorkel och dyka ner. Det är ett häftigt sätt att lära känna sin kropp, det blir ett möte med dig själv när du är under ytan.

Kan man gå ut med en kompis och bara dyka, fast man aldrig gått kurs i att hålla andan?
– Absolut! Testa på land först för att lära känna kroppens reflexer.

Tips från Annelie Pompe:
Vackrast är det på en till fyra meter, så man behöver inte dyka djupt.
Man klarar att hålla andan ungefär halva tiden i vattnet, i jämförelse med på land, eftersom man rör på sig.
I kallt vatten gör man av med mer energi och klarar inte att hålla andan lika länge.
Har du precis ätit har du mindre plats för luft i lungorna.
Vill du öva dig och bli bättre, gör andningsövningarna varje dag.

Farligt? Tänk på det här:
Dyk aldrig ensam.
Håll alltid koll på varandra, när man kommer upp till ytan ska man kolla av att båda mår bra.
Pressa aldrig dig själv, när du behöver andas, gå upp till ytan och gör det.
Dykarsjuka uppstår bara om du dyker ner mot 100 meter.
Rent fysiskt klarar männskan att hålla andan i 10 minuter, så att dyka ner under vattnet en minut är ingen fara alls.

Kort fakta om fridykning:
Dykreflexen har vi med oss från tiden som bebisar i mammas mage. Det är den man övar upp när man fridyker. Den kickar igång en rad reaktioner i kroppen, som att mjälten släpper ut fler röda blodkroppar och att pulsen går ner så att vi gör av med mindre syre och kan hålla andan bättre.

Lämna ett svar