Mäktiga vattenfall – kom och se!

Dela sida till en vän
Häftiga Fluxfallet är ett kaskadvattenfall – det faller inte fritt utan forsar fram längs klippväggen. Som är 40 meter hög! Fräckast är det att stå vid foten av fallet.

Det är en väl bevarad hemlighet: I Västsverige finns några riktigt höga vattenfall, några av landets högsta faktiskt! Hösten är deras bästa tid, allt regn gör att de forsar som mest. Ett vattenfall är en himla bra utflykt. Åk dit och förundras, fika och kika runt i naturen omkring.

Ramhultafallet är ett av landets högsta vattenfall. Japp, det stämmer. Det finns lite olika uppfattningar om hur man mäter ett vattenfalls höjd – därmed finns det ingen given topplista. Men här möts du av 64 meters fallhöjd och ett brusande vatten som rinner i etapper ner för det höga berget och ut i sjön. Mäktigt värre. Fin skog att strosa omkring i vid sidan om fallet. Ramhultafallet ligger vid Lygnern några mil öster om Kungsbacka.

25 meters fritt fall! Det är inte så många vattenfall i Sverige som kan mäta sig med det. Totalt har Valleråns vattenfall 40 meters fallhöjd. Ligger extremt lättillgängligt utanför Kungälv.

Brålandsfallet är ett reglerat vattenfall som ligger längs Bohusleden i Munkedal. Vandra förbi de dånande vattenmassorna – det här fallet rinner inte sådär litegrann.

Klevabäckens vattenfall ligger också i Munkedal. Det är ett äventyr bara att ta sig hit!

Brudslöjans vattenfall – finare namn får man leta efter. Det ligger vid Vänersborg, är 15-20 meter högt och lätt att ta sig till. Här finns både picknickbord och kul skog omkring = idealisk utflykt.
Två små vattenfall och kul vandring på 3 kilometer. Här har du en familjeutflykt som många barn gillar. Vattenfallen längs Slereboån är små så den mäktiga känslan uteblir. Men barn brukar ju gilla att duscha i naturen så de ser nog fallen på ett annat sätt 🙂

Ännu fler vattenfall hittar du här!


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar