Nyfiken på terrängcykling? Här är expertens bästa nybörjartips

Dela sida till en vän

För ett tag sedan testade jag, Karin, på terrängcykling. Det var faktiskt inte alls så svårt som jag föreställt mig, och väldigt roligt! Om du vill testa är det inte ett dugg krångligt, så gör det tycker jag. Här får du några nybörjartips från Fredrik Haga, en mountainbikecyklare sedan många år. (Och vill du hyra cykel eller gå en kurs kan du kika på hyra/kurser här ovan så hittar du lite förslag.)

Fredrik Haga ger fullgas i Delsjöområdet.
Så här såg det absolut inte ut när Karin cyklade. Det här är Fredrik Haga, van cyklist.

 

Fredrik Hagas bästa tips till nybörjaren:

1. Häng på en grupp. Det finns många forum och det brukar alltid vara vänlig stämning. Det är mycket roligare och enklare om man är flera.

2. Det finns lika många cyklister som det finns idéer om hur man ska cykla, så ta det lugnt och hitta ett sätt som känns bra för dig.

3. Cykla i alla väder! Om du cyklar mycket när det är blött och lerigt kommer du bli tekniskt duktig eftersom det är svårare. Du får självförtroende i greppet och du måste koncentrera dig mer på vad du gör. Sen när du cyklar i torrt väder kommer det kännas hur lätt som helst.

4. Gå av cykeln så fort du känner dig osäker, och led den i så fall i branta uppförs- eller nedförsbackar.

5. Börja med att köra enklare och plattare cykling, tills du får upp farten och känner dig trygg.

6. Vill du köpa en cykel? En billig kan du få för 6000-7000 kronor, men då måste du vara försiktig med den, eftersom de billigare går sönder lättar än de dyrare. Ska du köpa begagnat, se till att ta med dig någon person som kan cyklar och som kan kika på om den är väl underhållen, annars är det lätt att den går sönder efter ett tag. En helt ny och dyrare mountainbike kostar kring 30 000 kronor.

7. Visa respekt när du cyklar förbi någon. Sakta ner och hälsa gärna. Många tycker att det är obehgaligt när en cyklist kommer med hög fart bakifrån, och en del tycker att terrängcykling förstör stigarna, så visar vi alla respekt slipper vi hamna i en situation där man börjar diskutera om terrängcykling ska förbjudas i vissa områden.

Lämna ett svar