Himmelriket ligger i… Ömmern!

Dela sida till en vän
Paddlingen genom Torskabotten och Ömmern är lite som ett himmelrike, fast på sjön. Här kan man njuta av härlig landsbygd, underbar vildmark, klart vatten och fina badställen.

Vi hyrde kanoterna på Sjölyckan i Tollered. Uthyrningen ligger längst in på en återvändsgata. Här fick vi hjälp av personalen, karta och massor med tips innan det var dags att röra sig uppåt (bokstavligen uppåt, det är många höjdmeter från uthyrningen upp till startplatsen) mot sjön Torskabotten. Några åkte bil till iläggningsplatsen, medan några lyckligt lottade fick gå med kanoterna.

Kanotuthyrningen.
På väg uppåt till starten, genom Tollered.

Vi var två familjer med totalt 4 vuxna och 4 barn (7, 8, 9 och 10 år). Efter lite snack bestämde vi oss för att paddla med 3 kanoter. Det visade sig vara helt perfekt.

I slutet av Torskabotten paddlade vi under denna fina bro.

Paddlingen startade i sjön Torskabotten. Det tog lite under en timme att passera den, innan det var dags att ta upp kanoterna och rulla dem till iläggningsplatsen i sjön Ömmern. Det gav äventyret något extra att vi fick ta upp och lägga i kanoterna. Alla gillade det! Mellan sjöarna passerade vi några hus och fick gå en stund på asfaltsväg.

Så kan man ju bära kanoterna, men vi fick med hjulkärra från uthyrningen så att vi enkelt kunde rulla kanoterna. På bilden syns iläggningsplatsen i Ömmern.

Den första 500 metrarna med paddling i Ömmern gick förbi hus och bryggor. När vi sedan vek av söderut tog vildmarken vid. Vi stannade för att käka och bada, innan vi paddlade ner till udden som vi skulle tälta på.

Go plats för lunch och bad.
Paddling passar bra för de flesta. Här är åttaåriga Meja och nioåriga Kerstin i en egen kanot.
En perfekt udde för tält och hängmattor. Ömmern breder ut sig norrut.

Udden visade sig vara helt perfekt för tältandet. Här fanns det plats för många tält (mycket jämt och fint underlag) och det fanns också en redan tillrättalagt grillplats och fina badmöjligheter.

Bra läge för camping.
Klart vatten som inbjöd till bad.
Hängmatta med myggnät är inte dumt att sova i en sommarnatt 🙂

Dagen efter paddlade vi samma väg tillbaka. På totalen var detta en riktigt bra familjeäventyr: Lagom långt att paddla, bra tältmöjligheter, fint vatten att bada i. Två tummar upp helt enkelt!

Såhär paddlade vi.

Det är smidigt att hyra kanot hos Sjölyckan.

Nyfiken på fler paddlingar? Kolla in vår paddelsektion på Äventyrsguiden!


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar