Upptäck häftiga Rammdalen – äventyrlig och fullständigt tyst vandring

Dela sida till en vän

Har du hört talas om Rammdalen? Det hade inte vi. Men nu har vi varit där. Och det var något utöver det vanliga så nu tycker vi att fler ska hitta dit! Rammdalen är ett litet naturreservat (26 hektar) i det stora och vilda naturområdet Risveden som ligger drygt tre mil norr om Göteborg, öster om Skepplanda ungefär. Här hittade vi en fantastisk vandring som har allt: Tysta mäktiga skogar, en porlande bäck, en storslagen utsiktsplats och en liten grotta. 

Från Risvedenleden vek vi av vänster ner mot Rammsjön.

Vi följde Risvedenleden till Rammsjön norrifrån. Det var cirka 1 kilometer att gå från parkeringen. Rammsjön är liten, och kanske ser den ännu mindre ut än vad den är eftersom omgivningen är så kuperad. Det enda ljud som hörs är vinden och fåglarna. Vi rundade sjön och gick upp till utsiktsplatsen. Här är det högt och brant med stup på flera sidor. Och då snackar vi verkligen stup. Mäktigt. Men det gäller att sätta fötterna på rätt ställe.

Inte ett steg till… Här är man cirka 30 meter över marken.

Vi gick sedan ner till sjön igen och rundade utsiktsplatsen och besökte grottan, som ligger i början av Rammdalen sett från sjön. För att vara en grotta är den ärligt talat rätt mesig, egentligen bara två klippblock som bildar ett hålrum. Men den är ett roligt inslag på en skogstur tycker vi.

Rövargrottan består av två stenblock. Inget att krypa i, men en grillning är möjlig.

Sedan fortsatte vi inne i Rammdalen. Så vackert. Gammal vildvuxen skog, grön mossa som täcker marken överallt och helt tyst. Bara bäcken som rinner i botten av dalen hörs. Efter några hundra meter i dalen gick vi upp till Risvedenleden igen och tillbaka till bilen. Allt som allt cirka 4 kilometer. Längs och runt sjön, och inne i Rammdalen är det i stort sett stiglöst land. Men det är bra underlag (förutom en del nerfallna träd) och enkelt att hitta. Om man är total nybörjare på att vara i naturen kanske man tycker att det känns svårt att ta sig utanför den markerade stigen, men annars klarar de flesta den här vandringen galant. 

Mosshav i Rammdalen.
Bäcken är det enda som ger ljud ifrån sig.

Till Äventyrsguiden och vandringen i Rammdalen Till Äventyrsguiden och Rövargrottan

  1. […] Tips 2: Vandra i Rammdalen. En äventyrlig vandring där du går både längs led och fritt i skogen – det är trots det enkelt att hitta rätt. Här kan du lyssna på fågelkvitter och total tystnad. Mumma för en skogsälskare! Ännu fler bilder från turen ser du här. […]

Lämna ett svar