Safjället – en pärla mellan två städer

Dela sida till en vän
Safjället är bergsryggen i mitten av bilden.

Runt Safjället går en populär och kuperad grusväg på 3 kilometer som funkar bra att gå med barnvagn. Den har vi provat tidigare. Nu var det dags att prova skogsstigarna på fjället, och de gjorde oss inte besvikna.

Safjället ligger mellan Änggårdsbergen och Lackareberget i norra delen av Mölndal. Hit är det enkelt att ta sig, antingen med buss eller med spårvagn. Vi har alltid börjat våra vandringar vid Krokslättsvallen, men det finns många fler ingångar till naturreservatet. Japp, detta är ett naturreservat, och det är verkligen förståeligt med tanke på vad som erbjuds!

Vindskyddet ligger ganska så nära starten.

Första delen av slingan går på den breda och kuperade grusvägen. Längs med grusvägen passeras ett vindskydd, en markerad utsiktsplats och en och annan forntida gravplats.

Var redo för en del kultur på denna vandring.
Hällkista – en grav från yngre stenåldern.

Efter nästan två kilometer på grusväg är det dags att vika av och vidare in på skogsstigar. Vid skylten ”Fornborg” är det vänster som gäller och vidare förbi ett kärr och upp till utsiktsplatsen, som är delen av en gammal fornborg. Här är utsikten vidunderlig över Mölndal i söder och över kullarna i Sandsjöbacka.

Underbar utsikt på västra sidan av Safjället.
På toppen och vid utsiktsplatsen finns ett utmärkt klätterträd 🙂

Nu fortsätter rundslingan på härliga stigar, förbi kärr och runt en sjö, innan man är tillbaka på grusvägen igen. Väl på grusvägen är det ett par hundra meter tillbaka till Krokslättsvallen.

Halva rundslingan går på grusväg…
…och andra halvan på stigar.

Med tanke på lättillgängligheten och den roliga naturen så passar det här både stora och små!

Här finns karta och mer information om vandringen på stigar på Safjället.

Här finns karta och mer information om barnvagnsvandringen på Safjället.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar