Sex små sjöar blev en stor – vandra Storsjöleden

Dela sida till en vän

Det här är vandringen som har det mesta. Inte bara det vanliga med härliga skogar och schyssta stigar, utan även massor med goa fikabänkar och häftiga uppdämningar, allt inbäddat i riktigt fin miljö.

Storsjön ligger strax utanför Viskafors cirka 45 minuter från Göteborg och 10 minuter sydväst om Borås. Området är ett naturreservat och bjuder på i stort sett allt. Här finns badplats, motionsspår, lekplats, vindskydd men även denna nästan 9 kilometer långa vandring runt sjön.

Startskylten är placerad precis vid parkeringen.
Storsjöleden är välmarkerad och följer dessa markeringar runt sjön.

Det är lätt att hitta längs de fina och ofta breda barrstigarna. Där det är kuperad eller vått finns det ibland byggda trätrappor och spänger. Det finns även siffror som markerar olika intressenata platser, och en karta som beskriver vad det är man ser. Kartan finns utplacerad längs med leden och ett tips är att fotografera av den.

Det finns ett par fina broar längs med leden.

Något som känns väldigt unikt är alla uppdämningar. Storsjön bildades nämligen 1909 då den dämdes upp för att utvinna vattenkraft. Då blev sex små sjöar en stor, och det är den man går runt på denna led.

Det går inte att undgå uppdämningarna som finns längs med leden.
Uppdämningarna är ett spännande inslag i vandringen.

Se även till att ta med fika, för det finns massor med väl utplacerade picknickbord och grillplatser. Några har utsikt, några ligger i skogen. Och visst är det skönt att ibland behöva slippa hitta en sten att sitta på och sätta sig på en bänk istället 🙂

Välkommen till en grillplats med utsikt över Storsjön. Men sjön är inte särskilt tillgänglig längs med leden, så se till att njut här!
Det är gott om go och vild natur längs med Storsjöleden.

Den som är sugen på en varierande, vacker och spännande vandring i oftast lättgången terräng (det finns dock några enstaka kuperade delar) har hittat rätt – då är Storsjöleden något att ge sig på!

Ta del av karta och parkeringsplats om denna vandring i vår Äventyrsguide.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar