Skärgårdsleden – 4 öar i ett

Dela sida till en vän

En vandring, två glassar, tre broar, fyra öar på 23 kilometer. Följ med på ett vandringsäventyr i Göteborgs norra skärgård.

Det är alltid lite knepigt när en vandring går från A till B, mest handlar det om logistik kring transport. Men Skärgårdsleden startar vid en busshållplats och avslutas vid en busshållplats, och det är inte vidare svårt att ta sig däremellan med bussen. Det spelar med andra ord ingen roll om man bestämmer sig att gå från syd till nord eller tvärtom. När vi vandrade Skärgårdsleden var den helt omarkerad, idag är den en del av Kuststigen och är välmärkt med Kuststigens blå markeringar.

Utsikten vid Stuvö vale.

Skärgårdsleden går via fyra öar. Från norr till syd är det först Hälsö, sedan Öckerö, Hönö och längst i syd Fotö. Öarna binds ihop med broar som har både cykel- och gångbanor.

I norra delen av Hälsö, cirka 400 meter efter starten, gäller det att hålla uppsikt efter stenhällen med den gula texten ”Stuvö vale”. Väljer man att ta den lilla omvägen upp till utsiktsplatsen så blir man inte besviken. Belöningen är en 360-graders vy över hav, öar och land.

Sugen på utsiktsplats? Följ i så fall de gula markeringarna.
Delar av leden går på små gator bland skärgårdsvita hus.

Resterande delen av Hälsö går på mysiga gator bland hus, hamnar och affärer. Efter bron kommer Öckerö. Leden följer sedan Öckerös västra sida längs klippor, stränder, några grusvägar och till sist små asfaltsvägar bland hus.

Vandringen över Hönö går mycket på klippor.

Söder om Öckerö ligger Hönö som jämfört med de andra öarna innehåller mest klippor, vikar och hav. Det är en magiskt underbar natur. Mot slutet av Hönö kommer hamnen. Där finns det både pizzerior och mataffärer. En solig dag går det lätt ner en glass eller två här!

Bron mellan Hönö och Fotö.

Sist om vandringen går från nord till söder kommer den minsta ön Fotö. Här går halva vandringen längs mysiga gator och halva vandringen längs klippor. Det är en fin avslutning på en cirka 22 kilometer häftig vandring.

Till Äventyrsguiden och guiden för Skärgårdsleden


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar