Vandra i tyst skog – 10 minuter från stan

Dela sida till en vän

Ta med stövlarna! Det är det viktigaste du ska tänka på på den här turen. Det är otroligt blött överallt. Visst, det har regnat en del, men inte sååå himla mycket ändå. Det här är en tur där det är blött helt enkelt.

Men bortsett från det, på fyra timmar fick vi en fin skogsutflykt, bland kullar med björkar, små bäckar, ett par sjöar, granskog full av grön mossa… och typ hundra vattenpölar. Det här är en jättefin dagsutflykt för nästan vem som helst som orkar gå en dryg mil, bitvis i uppförsbackar och på rätt steniga stigar.
En av de bästa sakerna är enkelheten. På bara tio minuter kommer man till starten, och på 20 minter kommer man hem igen. Eftersom vandringen följer Bohusleden så är den märkt med orange markeringar på träd längs hela sträckan så du behöver ingen karta.

Fredrik (som alltid vill att saker ska vara lite speciella, han älskar till exempel vulkaner) gillade forsen bäst på hela turen. Forsen kastade sig ut bland stora stenblock och försvann ner i en bred bäck.

Jag tyckte däremot att skogen i sig var det finaste. Björkar som stod och lyste med sina nya löv och svajade i vinden. Hur skönt som helst och nästan helt tyst. Man kan inte fatta att man är så nära stan.

Kängor var ett bra val idag. Fredrik blev plaskvåt om fötterna.
Kängor var ett bra val idag. Fredrik blev plaskvåt om fötterna.
De oranga markeringarna gör leden väldigt enkel att följa.
De oranga markeringarna gör leden väldigt enkel att följa.
Vattenfallet - Fredrik favoritplats längs leden.
Vattenfallet – Fredrik favoritplats längs leden.
Skog, läv och tystnad - kan det bli bättre?
Skog, löv och tystnad – kan det bli bättre?

Vad:
Skogsvandring

Tid:
4 timmar

Var:
Från Jonsered till Angered

Hitta hit:
Ta tåget (Alingsåspendeln) till Jonsered. På perrongen fortsätter du i tågets riktning på en liten grusväg, det står skyltat ”Jonsereds herrgård” uppför en liten backe. Efter bara runt 50 meter svänger du vänster, och följer sedan orange markeringar som är målade på träd och lyktstolpar. I slutet av vandringen kommer du komma ut på Gråbovägen, och därifrån kan du ta Blå express hem till stan på 20 minuter.

Plus:

  • Vacker skog
  • Fina sjöar
  • Enkelt! Lätt att komma dit och lätt att hitta.

Minus:

  • Avbrott här och var, fin skog blev ful skog, blev kraftledningsgata eller nerhuggen skog.
  • Väldigt blött och lerigt.

Lämna ett svar