Utsiktsbonanza på Texelberget

Dela sida till en vän

En tur till Texelberget, Hallands näst högsta berg, är lika med brant vandring och mäktiga utsikter. Ta med fika, för här ska man ha tid för att njuta.

Texelberget ligger strax norr om Stora Hornsjön (eller Horredssjön som den också heter) och cirka 20 minuter bilfärd sydväst om Kungsbacka. Men hit går det precis lika bra att åka buss. Utgångspunkten blir densamma eftersom busshållplatsen ligger alldeles nära parkeringsplatsen.

Texelberget reser sig ståtlig över Helsjön.

Kommer man åkande från väster så får man en härlig vy över Texelberget. Dess klippiga sydsida reser sig ur Helsjön och ger en sådan där ”dit upp vill jag”-begär!

Det är bitvis brant så en käpp kan ju vara bra att ha 🙂

Vandringen följer röda markeringar och det finns både en brantare och en flackare väg till toppen. Vi tog den brantare och då var det 1 kilometer till toppen. Bitvis var den brant, men eftersom stigen var så fin så gick det utan problem.

Det finns både skyltar och markeringar som visar rätt.
Man kan gå längs klippkanten sista biten till toppen.

Ungefär halvvägs upp kan man välja. Antingen följer man stigen och de röda markeringarna, eller så går man ut mot klippkanten och följer den uppåt. Vi gick ut till klippkanten och fick på så sätt njuta av vandring och utsikter på samma gång!

Utsikten över Stora Hornsjön är helt underbar. Det säga att man även kan se havet en klar dag.
En utsikt med kuperat landskap väntar den som bestiger Texelberget.

Ta med fika, det finns otaliga platser att sätta sig ner och njuta av utsikten på. Hallands näst högsta berg (180 meter över havet) bjuder verkligen på utsikter som är svåra att hitta på andra ställen!

Ta del av karta och parkeringsplats om denna vandring i vår Äventyrsguide.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar