Våga testa kajakpaddling: Tre myter och tre nybörjartips

Dela sida till en vän

I Göteborg har vi tillgång till en av världens vackraste skärgårdar, men på rätt många ställen är det fullsmockat av folk. Därför vill vi slå ett slag för kajakpaddling! Med en kajak kan du komma till obebodda öar, små skär långt ute i havet och du kan få se djur eftersom du färdas helt ljudlöst.

Paddling i Göteborgs skärgård.
Paddling i Göteborgs skärgård. Genom att paddla i par och nära kusten så ökar ni säkerheten väldigt mycket!

Men rätt ofta hör vi folk säga att de visserligen tycker att det ser häftigt ut att paddla kajak, men att de själva aldrig skulle våga eftersom det är lätt att drunkna. Det är synd, tycker vi. Därför tänker vi ägna det här inlägget åt att slå hål på några myter om kajakens osäkerhet, ge några nybörjartips och få alla att bli kajakpaddlare.

Tre myter:

1. Kajaker kan slå runt hur lätt som helst.
Nej, det kan de inte. För det första är kajaker mycket mer stabila än de ser ut. Det finns olika modeller, men de som är till uthyrning är oftast så stabila att det faktiskt är riktigt svårt att slå runt med dem, även om du försöker.

2. Man fastnar i kajaker och drunknar.
Om kajaken slår runt ramlar du ur den. Så enkelt är det. Du sitter inte fast på något sätt i den. Det enda som kommer hända är att du blir blöt.

3. Man måste vara erfaren för att kunna paddla.
Inte alls. Det är bara att prova. Man måste faktiskt inte gå någon kurs i paddling för att klara av det. Lära sig kan man ändå, och säkerhet handlar till största delen om att ha sunt förnuft och ta det säkra före det osäkra.

Nybörjartips:

1. Köpa eller hyra?
Börja med att hyra kajak. Att köpa en ny är ganska dyrt.

2. Första gången?
Dra ut och prova! Det är roligt, och första gången behöver du inte ta någon lång sträcka. Ta dig till små öar där ingen bor. Gå iland på en minikobbe och fika. Det häftigaste med kajakpaddling är alla småöar du kan komma iland på, som båtar inte kan lägga till vid.

3. Säkerhet:
Paddla inte själv. Håll dig nära öar när du paddlar. Tänk på att snabbgående motorbåtar kan ha dålig uppsikt, och att du som kajakpaddlare syns dåligt eftersom du är så lågt ner mot vattenytan. Utgå från att motorbåtarna inte ser dig, och styr själv undan från dem. Ha på dig flytväst. Hyr du en kajak ingår alltid flytväst, pump mm som behövs om du skulle slå runt.

Ändå inte övertygad?
Om du trots allt känner dig osäker finns det många kurser du kan gå. Många uthyrare anordnar också gemensamma turer som du kan följa med på. Kika på Hyra/kurser överst på sidan så hittar du några förslag.

Lämna ett svar