Vandra i Risveden – maxad vildmarksupplevelse

Dela sida till en vän

Risveden bjuder på vildmark a la Norrland. Följ med på 15 kilometers vandring genom fyra naturreservat, förbi 10 sjöar och upp till utsiktsplatsen Klevsjöloft.

Södra Risveden är ett stort vildmarksområde mellan sjön Mjörn och Skepplanda. Typ. Det tar cirka 50 minuter att köra från Göteborgs centrum till Kvarnsjöarnas parkeringsplats. Här är det plats för 15-20 bilar och platsen är utgångspunkt för den här vandringen.

Precis vid parkeringen ligger ingången till naturreservatet Risveden vildmark. Här startar vandringen.

Vid parkeringen finns ingången till Risvedens vildmark naturreservat. Det är det första naturreservat som du går genom under denna vandring. Vandringen kommer till och från följa olika markeringar. Du börjar med att följa blå markeringar, nästan hela vägen till Rammdalen som ligger tre kilometer bort.

Blå markeringar finns lite här och där under vandringen.

Vandringen fortsätter bland fågelkvitter, kuperade stigar, trolska skogar – allt under total avsaknad av stadsbuller. Ofta har man inte ens mobiltäckning. Helt underbart! Men det ställer å andra sidan krav på dig som vandrare. Du behöver vara förberedd om olyckan skulle vara framme.

Rammsjön.
Mossiga och mjuka stigar finns det gott om i Rammdalen.

Under nästa del av vandringen, från Rammdalen hela vägen till Klevsjöloft följer du svart/vita markeringar (Risvedenspåret) Dock visas dessa markeringar endast på andra sidan av de stolpar som finns längs vägen, eftersom denna vandring går åt andra hållet. Visst kan man tycka att man skulle kunna ha markeringar på båda sidorna av stolparna 🙂

Såhär ser man stolparna.
Men går man förbi stolparna och vänder sig om ser de ut såhär.

Klevsjöloft är helt klart en av vandringens höjdpunkter. Både bildligt och bokstavligt. Milsvid utsikt och en perfekt plats för fika. Se till att njut och spendera lite tid här uppe!

Klevsjöloft.
Klevsjöloft är ett riktigt bra ställe för en paus 🙂
En bro mellan Kvarnsjöarna.

Andra halvan av vandringen går förbi Ljusevattnet och genom Kvarnsjöarnas naturreservat. Det är vilt och tyst (förutom fågelkvittret förstås) och riktigt vackert. Efter 15 kilometer och 400 höjdmeter är du tillbaka vid parkeringsplatsen. Trött, men fylld med ny härlig energi!

Ta del av karta och parkeringsplats om denna vandring i vår Äventyrsguide.

Denna vandring guidas av oss den 14:e maj – kolla in här för mer information och anmälan!


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar