Vandra vid Lygnern

Dela sida till en vän

Lygnerns nordvästra del bjuder på både sandstränder och klippor, två naturreservat och ett vattenfall. Följ med på en riktigt häftig vandring.

Vi startade vandringen vid stranden inne i Sätila. Det gör vandringen 4 kilometer längre än vad den egentligen behöver vara, till totalt 13 kilometer tur och retur. Alternativt parkerar man bilen vid den lilla parkeringsplatsen intill Smälteryds naturreservat, då blir vandringen totalt 9 kilometer. Oavsett var man parkerar så följer leden orange markeringar.

Vandringen längs asfaltsvägen går till stor del bredvid enorma majsodlingar.
Utloppet vid Rolfsån.

Cirka 100 meter efter asfaltsvägen kommer första WOW-upplevelsen. Då kommer en härlig strand med höga träd intill utloppet av Rolfsån. Här finns det även en grillplats och en fin klippa som löper ut i Lygnern.

Första delen av vandringen går genom tallskog.

Leden börjar i Smälteryds naturreservat och en fin tallskog. Lygnern är alltid närvarande till vänster. Efter ett par kilometer ändras landskapet, från tallskog till blandskog, och ganska snart kommer man in i Ramhultafallets naturreservat. Nu blir det mer kuperat och snart ligger det branta klippor till vänster om ens fötter.

Efter en stund ändras skogens utseende.
Ekskog inne i Ramhultafallets naturreservat.

Ljudet av rinnande vatten avslöjar Ramhultafallet. Man kommer till toppen av fallet och det är en spektakulär syn ner för fallet. Leden fortsätter sedan ner till botten av fallet. Sedan går man samma väg tillbaka som man gick dit.

Ramhultafallet med sina 50 meter i fallhöjd.

Vandringen är väldigt varierande med en häftig avslutning vid Ramhultafallet. Att gå samma väg tillbaka gör inte så mycket, skogen är så vacker att man gärna upplever den två gånger 🙂

Läs mer om vandringen i Äventyrsguiden.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar