Vi tipsar: Topp 3 vilda utsikter

Dela sida till en vän

Det är alltid gött att ha ett mål med sin utflykt, och vi gillar utsikter. Förutom att det är vackert att se ut över ett landskap så lättar det mesta från hjärnan när man ser hur litet allt är nere på marken. Så här kommer tre av våra favoritutsiktsplatser. Packa fikakorgen och dra ut!

P.S Det finns såklart jättemånga fler men vi har tagit de där som inte så många hittar till, och där du oftast är ensam. Bara att tipsa om du har några fler på lut!

1. Sandsjöbacka.

Sandsjöbacka
Sandsjöbacka.

Sandsjöbacka är ett eldorado för vandrare och cyklister. Det finns en mängd stigar och vandringleder i det här natureservatet som faktiskt ligger i 3 olika kommuner. Men det bästa är den fria utsikten över de trädbeklädda åsarna. Det känns nästan som om du är i fjällen!

Hitta hit:
Ta pendeltåget från centralstationen mot Kungsbacka, gå av på Lindome station. Därifrån tar du buss 767 till hållplats Långås (buss mot Snipen). När du klivit av bussen går du rakt söderut på Långåsvägen. Följ vägen 1 kilometer. Du kommer till en v-korsning, ta vänster och fortsätt på vägen. Efter 400 meter tar vägen en skarp höger och efter 200 meter kommer du till ytterligare en v-korsning, ta vänster igen. Fortsätt rakt fram i 400 meter tills du ser en parkeringsplats på din vänstra sida. Nu är du framme vid en av ingångarna till Sandsjöbacka. Följ den röda eller vänstra vandringsstigen upp till utsiktsområdet (cirka 1,2 kilometer).

Restid hit:
25 minuter med tåg och buss + en timmes promenad.

2. Greggered.

Greggered
Greggered

Wow, här är det fint! Uppe på en brant klippa som stupar ner i skogen sitter du säkert och kikar ut över dalgången och gårdarna och ängarna nedanför. Även om du är nära Göteborg är det tyst och lantligt och faller grillsuget på så finns det en eldplats.

Hitta hit:
Ta pendeltåget från centralstationen mot Kungsbacka, gå av på Lindome station. Därifrån tar du buss 763 till hållplats Hällesåkerskolan. När du klivit av bussen går du tillbaka ca 100 meter på samma väg som bussen kom, svänger sedan höger in på Gamla hällesåkersvägen och fortsätter på den vägen cirka 100 meter, tills du kommer till en parkering med en infoskylt. Därifrån går en liten stig upp över berget, det är skyltat Börsås. Följ stigen tills du kommer till en stengärdsgård, där tar du vänster. När stigen kommer till en massa klippblock fortsätter du bara på den uppför berget.

Restid hit:
45 minuter med tåg och buss + tio minuters promenad.

3. Änggårdsbergen.

Änggårdsbergen
Änggårdsbergen

Änggårdsbergen är precis som det låter: Bergigt. Därför är också utsikterna fantastiska och på flera ställen ser du ända till havet. Men det brukar vara en hel del folk på de där ställena. Så vi tipsar om en utsiktspunkt där man brukar få vara ensam och kan sitta och dricka sitt kaffe i lugn o ro, titta ut över skogen och den lilla dammen. Sträcker du på dig ser du älvsborgsbron långt borta.

Hitta hit:
Ta spårvagnen till hållplats Botaniska, gå över bron som går över billeden, gå höger på Carl Skottbergs gata och sväng vänster efter cirka 200 meter, in på Hejderidaregatan. Vid Hejderidaregatans slut går du upp i skogen, och direkt efter informationsskylten svänger du höger in på den lilla stigen. Fortsätt på stigen upp genom bokskogen tills den blir till en smal grusväg. Fortsätt tills du kommer fram till en damm och stigen delar sig. ta höger, och efter den lilla träbron och uppförsbacken går du av från stigen och tar höger upp för en liten stig, som fortsätter upp på klipporna till toppen.

Restid hit:
15 minuter.

  1. Det vilda Göteborg

    Så här tipsar Lars Persson på vår facebooksida, och eftersom att vi vill att du också ska få veta så publicerar vi hans tips här: ”Stanna till i Mölnlycke på vägen till Greggered. Många fina stigar i krokarna, och mellan Lahallsvägen och Härskerödsvägen finns finfina utkiksklippor söderut mot Hålsjön som hade suttit fint i denna listan!”

Lämna ett svar