Skön vandring i Vallda

Dela sida till en vän

Ett naturreservat utan markerade stigar. Här ser du ut över hav, öar, stränder och ljunghedar.

Vallda Sandö är ett naturreservat som ligger på Onsalahalvöns västliga sida. Hit går det att ta sig med både bil och buss. Det finns gott om parkeringsplatser i anslutning till naturreservatet (men de fylls nog fort upp en varm sommardag) och busshållplatsen ligger en knapp kilometer bort.

En av vikarna i naturreservatet.

Det är inte alls någon ö som namnet antyder, utan en halvö. För ett gäng hundra år sedan var det dock en ö, men landhöjningen kopplade samman ön med fastlandet. Halvön består av 5 både större och mindre vikar och här finns inga markerade vandringsstigar. Från parkeringen går en bred grusväg in i reservatet och slutar tvärt en kilometer senare, precis bredvid en fin sandstrand.

Grusvägen som leder in i Vallda Sandös naturreservat.
Sandstranden. Vid gräset på andra sidan stranden slutar grusvägen. Efter det är det offpiste vandring som gäller.

Vi tog oss ut och upp på halvön Kalven. Här finns inga markerade leder, här är det mestadels vild vandring som gäller, men titt som tätt såg man lite stigliknande som slingrade sig fram i naturen. Utöver det finns det gott om möjligheter att leka ”nudda aldrig mark” på alla stenarna 🙂

Perfekt ”nudda aldrig mark”-landskap!
Gravröset från bronsåldern på toppen av Kalven.

Efter att ha blivit skrämda av en huggorm, gått lite omvägar så kom vi tillslut fram till gravröset. Där blev det fika och sedan tillbaka ner till stranden. Där finns det gott om snäckor att titta på. Från stranden är det sedan cirka 1 kilometer tillbaka till parkeringsplatsen.

Här går det utan problem att spendera en dag om man vill utforska alla stigar och ”inte stigar” på alla uddar. Och utsikten är det ingen fel på. Hav, ljung, stränder och varför inte en solnedgång i väster?

Här finns karta och mer information om vandringen.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar