Vilket utekök är bäst? Vi testar

Dela sida till en vän

Hurra för att laga mat när man är ute i naturen! Det gör allt så mycket trevligare. Men vilket kök ska man välja? 

Vi som driver Det vilda Göteborg heter Karin och Fredrik och vi har två helt olika kök, och två helt olika uppfattningar om mat… När vi är ute på turer vill Karin äta mat ofta, och gott ska det vara. Allra helst vill hon också laga mat. Fredrik däremot, tycker att det är enklast att köpa en snickers i en kiosk i närheten.

Karin har ett klassiskt friluftskök, ett spritkök. Fredrik har ett gaskök. Vilket är bäst? 

Trangians brännare fylls på med sprit.
Trangiaköket har en brännare som man fyller på med sprit.

Karins kök: Ett trangiakök som har en brännare som man fyller på med sprit.
Fredriks kök: Ett primuskök som har en gasbehållare som värmekälla.

Vilket kök lagar mat snabbast? Vinnare: Gasköket
Vi hällde upp 3 dl kallt vatten i båda kökens kastruller och lade på lock. Sedan tände vi på och väntade tills det kokade.
Gasköket:  1 minut och 35 sekunder.
Spritköket: 4 minuter och 22 sekunder.

Fredriks kommentar: ”Japp, där kokar det! Jag vann helt klart! Jag uppskattar när saker och ting går snabbt, jag vill bara gå vidare och inte stanna och laga mat.”
Karins kommentar: ”Ja okej då, det gick fortare med gasköket. Men gör det så mycket? Jag har inga problem att sitta och vänta och laga mat, det är en del av naturupplevelsen.”

Trangian 6 delar mot Primusens 5 delar.
Trangian 6 delar mot Primusens 5 delar.

Krångligt att använda? Vinnare: Gasköket
Trangiakökets konstruktion är lite enklare. Primuskökets delar är separata, medan trangiakökets delar sitter i ett. Men båda köken är ungefär lika lätta att packa upp och använda. Dock är det lite krångligare att hälla på sprit i brännaren, än att bara koppla in gasbrännaren.

Tungt att bära med sig? Vinnare: Spritköket
Båda köken väger ungefär lika mycket och tar ungefär lika stor plats. Men är du ute en enda dag kan du fylla brännaren med sprit, och lämna spritflaskan hemma. Däremot måste du alltid ta med dig gasbrännaren. Är du ute på lång tur måste du ha med dig många gasbehållare, medan en flaska sprit räcker för många dagar.

Pris? Vinnare: Spritköket
Spritkök kostar kring 500-600 kronor.
Gaskök ungefär det dubbla

Hållbarhet och sopor? Vinnare: Spritköket
Gasen är mycket drygare än spriten eftersom man lagar mat fortare med gasköket. Å andra sidan tar en gasbehållare slut mycket snabbare än en spritflaska och det blir flera tomma gasbehållare som du måste lämna till återvinningscentral eller i inköpsbutiker. Inte så kul för miljön.

Ihop-packat skiljer det inte mycket i storlek.
Ihop-packat skiljer det inte mycket i storlek.

Sammanfattning: Vem vann?
Enligt Fredrik har han det bästa köket. Enligt Karin har hon det bästa köket. Det beror helt enkelt på vad det är man kräver och vill ha. Så här säger vi:

Fredrik: ”Det var så skönt att jag vann snabbhetstestet! Jag gillar ju snabbheten. Det är bra om man är uppe på hög höjd i kyla och vill ha varm mat snabbt. Sedan har trangiaköket en smartare konstruktion, och det blir mycket sopor med gasköket. Det gör ont i konsumtionshjärtat. Men så älskar jag gas för att man inte behöver pilla med sprit som man spiller ut och som luktar. Dessutom är mitt kök snyggare!”

Karin: ”Jag älskar mitt kök även om det är långsamt. Jag har alltid haft ett spritkök och är nostalgisk över lukten. Fast på sistone har jag tänkt köpa ett gaskök ändå, för att det går så mycket fortare. Men efter det här testet, när jag insett hur mycket tomma gasbehållare det blir som sopor, och hur många behållare man måste bära med sig på långturer, håller jag faktiskt fast vid mitt spritkök. Ett stort minus med gasköket tycker jag är att det låter så högt. Det är inte alls lika mysigt att laga mat med det. Spritköket är ljudlöst.”

Tips: Det finns också multifuelkök, som man kan använda många olika bränslen i. De är dyrare än både gas- och spritkök.

Lämna ett svar