Vill du vara med i en forskningsstudie om vandring och vandringsleder?

Dela sida till en vän

Häromdagen fick vi på Det vilda Göteborg ett mejl om en forskningsstudie som just nu pågår vid Göteborgs Universitet. Doktoranden Oskar söker personer som vandrar i naturen, nybörjare som erfarna, som han vill intervjua för att få veta mer om hur folk i göteborgsområdet ser på vandring och leder. Tanken är att forskningen ska göra så att vi i framtiden kan planera våra samhällen bättre med natur och friluftsliv. Självklart vill vi hjälpa Oskar att komma i kontakt med våra medlemmar, tänkte vi! Är du intresserad? Så här skriver Oskar själv om vad det innebär:

”Upplägget för intervjun är ganska enkelt: Vi möts upp vid en vandringsled eller stig som du vill besöka och gå längs. Det kan vara en som du har besökt tidigare, eller en som du inte har besökt men velat besöka. Det viktiga är att du väljer platsen. Under vandringen är det du som bestämmer vilken takt vi går samt när vi tar raster. Väl på leden/stigen tillsammans kommer jag alltså att intervjua dig om vandringen, vandringsleden samt den omgivning som vi rör oss igenom. Intervjun kommer att vara ganska öppen och har därmed inga förbestämda svar. Det kanske mer kan ses
som ett samtal med mina frågor som ram.”


Oskars egen information om forskningen:
Inom ramen för forsknings- och samverkansprogrammet Mistra Sport & Outdoors (https://www.mistrasportandoutdoors.se/) pågår just nu en forskningsstudie i Göteborgsområdet om vandring och fritidspromenader. Denna studie bedrivs av Oskar Abrahamsson som är doktorand i kulturgeografi vid Göteborgs universitet.

Hans avhandling handlar om platser för vandring och promenad i låglandsterräng. Centralt för avhandling är relationen mellan upplevelsen av dessa platser samt den distans man därmed måste överbrygga för att nå dessa platser. I senare skede kommer även aspekter av samhällsplanering att beaktas.

Till en av Oskars studier söker han personer som kan tänka sig att ställa upp på att bli intervjuad längs med en vandringsled – gärna om du som är relativt ny inom vandring, under 50 år eller man. Givetvis är alla välkomna att delta, så anmäl gärna intresse även om du inte faller under dessa tre beskrivningar. Om du skulle vara intresserad väljer du en led, stig eller plats som du skulle vilja gå på, samt att du avgör hur länge du kan tänka dig att gå. Intervjuerna kommer beröra upplevelsen av själva vandringen, vandringsleden samt omgivningen som ni kommer att röra er igenom. Enda kravet om du är intresserad är att du i så fall är 18 år eller äldre.

Så gör du om du vill delta:
På sikt är ambitionen att resultaten från denna tillsammans med andra forskningsstudier ska bidra till en mer hållbar samhällsplanering för vandring och friluftsliv. Är du intresserad av att delta skickar du ett email till oskar.abrahamsson@gu.se för intresseanmälan.

Du kommer då att få mer information om studien och hur intervjun är tänkt att gå tillväga. Deltagandet är hela tiden frivilligt, och som deltagare kan du välja att avsluta deltagandet utan att uppge någon anledning till det. Om du vill ta med dig någon annan på intervjun så går även det bra!

Länkar:
Forskning- och samverkansprogrammet Mistra Sport & Outdoors ·
Oskar Abrahamsson
Oskar Abrahamssons avhandlingsprojekt


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar