WOW-leden i Bråtaskogen

Dela sida till en vän

Från ljudlig motorväg till tyst barrskog. Kontrasten är stor och upplevelserna många i Bråtaskogens naturreservat.

(Uppdaterad 2023-03-23) Det börjar riktigt fult. Parkeringen ligger alldeles intill en transformatorstation. Kors och tvärs går det elledningar och snart går man i en tunnel under väg 40. Våra förväntningar var med andra ord inte stora vid ingången till Bråtaskogens naturreservat.

Naturen känns si så där mellan parkeringen och ingången till naturreservatet.

Men sen börjar det hända grejer. Först går man över en liten bro för att fortsätta längs med den blå markerade rundslingan. Vi gick den motsols och då kommer man snart till en brant backe, innan en liten ekskog tar vid. Leden fortsätter på en rygg och efter cirka 10 minuter kommer den perfekta fikastenen 🙂 Men innan fikastenen kan man ta av åt höger och följa röda markeringar. Då kommer man till ett bord, en bäck och ett vattenfall. Det är helt klart värt att ta en omväg dit!

Rundslingan är väl markerad med blå band.
Efter den branta backen följer leden en liten bergsrygg.
Följ röda prickar för att besöka vattenfallet.
Den perfekta fikastenen!

Nu har billjuden från väg 40 försvunnit och snart börjar det gå nerför. Först genom en nästan spöklikt grön skog, sedan genom en ravin och till sist till den coola forsen.

Så grönt, så underbart. Så här såg det ut förut, då var det blött och lerigt….
…men nu finns det finns det fina spänger so håller fötterna torra.
Ravinen!
Vid forsen finns det häftiga skivblock att klättra på. Men se till att inte ramla mellan och ner i vattnet.

Efter lite lek vid forsen fortsätter det ganska så platt tillbaka till ingången till naturreservatet. Längs denna stig finns det rester av stenmurar. Och en annan häftig sak, i skogen finns det tallar som är upp emot 160 år gamla – hur coolt är inte det!

Här finns karta och mer information om vandringen i Bråtaskogen.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


  1. rita.garcao@gmail.com

    Jättefint. Verkligen WOW-leden 🙂

Lämna ett svar