Äventyrshelg: Glasigloo och skogsvandring!

Dela sida till en vän

Det här inlägget görs i samarbete med Turistrådet västsverige och sponsras av dem. Tack för det! (Här kan du läsa om hur vi jobbar med sponsring och reklam.)

Vilken knasigt häftig och kul helg vi just har haft! Vi har bott i en glasigloo (!) på Borås camping och kunnat spana på natthimlen från sängen. Och vi har gjort en vandring i det närbelägna skogsområdet Rya åsar. Turen passade strålande för barn som hela tiden lockades att knata på med hjälp av hinderbanor och mystiska troll, och var superskön för vuxna som längtat länge efter att få vandra i vacker natur (det som små barn inte brukar se någon större poäng med).

Med på turen var våra familjer och det är oklart vad barnen uppskattade mest: Att få komma in i glasigloon och titta upp mot himlen, upptäcka att det brann en liten konstgjord brasa vid sängen och fanns chips framdukat – eller den lekfullt roliga vandringen Rävstigen.

Mys efter vandring är aldrig fel. Framför allt inte i en glasigloo!

Rävstigen ligger i det stora skogsområdet Rya åsar som ligger i utkanten av Borås, precis intill Borås camping. Vi kunde gå genom campingen och sedan ansluta till sjuhäradsleden som tar sig uppför Rya åsars branta backar. De små vandrarna i sällskapet åkte bil denna väg. Där rävstigen börjar finns en stor parkering och informationsskylt över många vandringsslingor i området. Bara att upptäcka fler nästa gång!

Rävstigen bjuder på både natur, lek och kunskap om skog och djur.
Balansskoj i trollskog.

Rävstigen är knappt en kilometer lång, 800 meter för att vara exakt, och den passar utmärkt för barnfamiljer. Den börjar vid parkeringens övre hörn, där informationsskylten står och där en stor portal märkt Rävstigen markerar starten. Den här vandringen passar så himla bra om man är en vuxen som gärna vill gå en stund i vacker skog! Något som små barn inte brukar se någon större poäng med. På den här turen finns det små stopp här och var som får dem att knata vidare. Stockar att balansera på, djurspår att lära sig, hinderbanor eller trollögon att upptäcka på stenar i skogen. Både 4-åringarna och 8-åringen var nöjda och glada hela turen.

Vem bor i skogen?

Själva leden är märkt med små bilder av rävhuvuden på stolpar, de sitter så ofta att det är omöjligt att gå fel. Det finns också flera fikaställen att stanna på.

Utsikten från Rya Klint längs Vildmarksspåret.

Vi gillade Rya åsar så mycket att vi kom tillbaka en vecka senare för att göra en till vandring! Nu utan barn, eftersom vi visste att den skulle vara för tuff för de minsta. Vildmarksspåret kan vi varmt rekommendera! Nio kilometer långt, väldigt kuperat och nästan bara genom gammal och orörd skog.

Få fler tips på vandringar från Turistrådet västsverige. Över Rya åsar går också sjuhäradsleden, som bitvis delar stig med Vildmarksspåret.

Ta del av karta och parkeringsplats om Rävstigen i vår Äventyrsguide.

Ta del av karta och parkeringsplats om Vildmarkspåret i vår Äventyrsguide.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar