Bästa tipsen för Svartedalen

Dela sida till en vän

Västra Svartedalen bjuder på massor med äventyr och häftiga naturupplevelser. Här har vi samlat ett gäng vandringar, ett par vindskydd, två utsiktsplatser och en fors som är värda ett (eller flera) besök.

Bottenstugan är den perfekta utgångspunkten för att nå vandringar och äventyr i västra Svartedalen. Det tar cirka en timme att ta sig från centrala Göteborg till Bottenstugan med bil. Här finns det gott om parkeringsplatser och en kilometer bort, i Anvik, ligger det en busshållplats. Hållplatsen trafikeras sparsamt och endast på vardagarna.

Karta över vandringsleder och utflyktsmål i västra Svartedalen.

Bottenstugan.

Svartedalen är ett enormt vildmarksområdet som ligger norr om Kungälv. Det är indelat i tre olika naturreservat, där Bottenstugan ligger i område 3. Ta en titt hos Länsstyrelsen om föreskrifterna i området här.

De orangefärgade banden är Bohusledens markeringar. Dessa syns längs några av rundslingorna.

Förutom ett gäng rundslingor med utgångspunkt Bottenstugan så går även Bohusleden förbi här. Bottenstugan är målet för etapp 8 och starten för etapp 9. Svartedalen är utan tvekan något av det vackraste som upplevs längs Bohusleden, så det är lite lyxigt att man kan köra bil hit för att uppleva det.

Det är mycket barrskogar och en hel del kuperad terräng i Svartedalen.

Vi tycker att den röda leden bjuder på en riktigt bra upplevelse. Vandringen är lite som ett Svartedalen i miniatyr. Hör bjudes det på trolska skogar, utsiktsplats och fina stigar, precis som Svartedalen i helhet, dock här inklämt på endast 3 kilometer.

Vindskyddet vid Iglekärr.

Vindskyddet vid Iglekärr är väl värt ett besök. Antingen för en fika längs den blå leden, eller varför inte för en övernattning.

Packa väskan och planera för en dag eller helg – Svartedalen kommer garanterat inte att göra dig besviken!


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


  1. […] 7 Svartedalens naturreservat: Oj vad det är vild och härligt i Svartedalen! För den som vill ha en lite inblick i vad Svartedalen handlar om funkar denna markerade 3 kilometers rundslingan. Annars är både Bohusleden etapp 8 och etapp 9 heeeelt magiska med dess kuperade stigar och trolska skogar. Här är det lååååångt till vägar och oväsen och det är lätt att njuta av tystnaden. Här finns fler tips från Svartedalen! […]

Lämna ett svar